İstanbul’da düzenlenen toplantıda, UTİKAD tarafından yapılan Türk Lojistik Sektörü Araştırmasının sonuçları da aktarıldı. UTİKAD yönetim kurulundan birçok ismin katıldığı toplantıda, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, Başkan Yardımcısı Emre Eldener, Barış Dillioğlu, Bilgehan Engin, Yönetim Kurulu Üyeleri Arkın Obdan, Caner Aydın, Cihan Yusufi, Cihan Özkal, İsmail Tekin, Mehmet Özal, Serdar Ayırtman, Serkan Eren, Yüksel Kahraman, UTİKAD İcra Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katılımcılar arasındaydı.
Açılış konuşmasını yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy konuşmasında, 2022 yılına yönelik olarak lojistik sektörünün hem bölgesel hem de global anlamda birçok problemle baş etmek zorunda kaldığına değindi. Ayrıca Ulusoy, UTİKAD olarak geride bıraktığımız 2022 yılına dair gerçekleştirdikleri faaliyetleri de aktardı.
Konuyla ilgili olarak 2022 senesinde ekonomik alanda yaşanan global krizin yansıması şeklinde ortaya çıkan risklere yönelik üyelerin bilgilendirilmesinden tutun da gençlerin sektörde istihdama kazandırılmasına kadar çok çeşitli konularda düzenledikleri webinarlarının altını çizdi. Ulusoy sözlerine şöyle devam etti: ‘’ Global Finansal Ekonomi Değerlendirmesiyle Z Kuşağı webinarlarımıza ek olarak eğitime yönelik konularda da alanında uzman olan isimleri üyelerimizle buluşturduk. Sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla lojistik sektörü kapsamında yer alan tüm paydaşlarımıza erişim sağlamaya çalıştık. Beş şehirde üye firmalarımızın temsilcileriyle buluştuğumuz 'Üye Buluşmaları' aracılığıyla beklentilerle birlikte problemleri de belirledik. Gençlerle beraber olmamızı sağlayacak şekilde üniversite buluşmaları organize ettik. Onların beklentilerini geleceğe yönelik planlarımız arasına dahil ettik.
2022 yılına dair lojistik sektörüne yönelik değerlendirmelerine ve UTİKAD’ın faaliyetlerine yönelik sözlerine devam eden Ulusoy şunları belirtmiştir: ‘’Global ekonomide yaşanan durgunluk, yükselen enerji fiyatları, savaş dolayısıyla yaşanan ticaret rotalarındaki değişimler ve sınır kapılarında kendini gösteren uzun TIR kuyrukları gibi ivedilikle çözümlenmesi gereken problemleri lojistik sektörünün çatı derneği olma bilinciyle etkin şekilde gündemimize aldık. Ayrıca kamu nezdinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde de çözüme yönelik önerilerde bulunduk ’’.
Basın toplantısında UTİKAD’ın 2023 yılına yönelik olarak sektörel beklentileri ve öngörüleri şu başlıklarla ifade edildi:
-
Yetki belgesi sayılarında sadeleşmelerin gerçekleştirilmesi.
-
Ülkemizin lojistik altyapısına destek olacak yatırımların gerçekleştirilmesi, demiryolu ağının lojistik merkezlerle bağlantısını gerçekleştirecek altyapıya yönelik yatırım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
-
Demiryolu ağının altyapısının güçlendirilmesi.
-
Taşımacılık faaliyetlerinin kesintilerin olmayacağı şekilde yapılabilmesinin sağlanması.
-
Transit taşımacılığın iyileştirilmesi, sektöre giriş koşullarının ve TİO yeterliliklerinin revize edilmesi.
-
Endüstri 4.0 ve Blockchain teknolojisinin sağladığı imkanların sektöre uyumunun gerçekleştirilmesi.
-
Dijital dünyaya yönelik farkındalığın sağlanması.
-
Teknolojik yatırımlarla birlikte dijital altyapıya desteğin sağlanması.
-
12. Kalkınma Planı'nın ulaştırma ve lojistik alanına yönelik olarak pozitif ivme sağlaması.
-
Yabancı yatırımların güçlendirilmesi. Navlun düzeylerinin normalleşmesi. Sektörün yeşil dönüşümüne yönelik olarak mevzuat ve adaptasyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
-
E-ticaretle birlikte e-ihracatın güçlendirilmesi.