İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Lojistik








 Türkiye’nin İlerleyen 5 Yılında 25 Milyon M2 Ek Depolama Alanına Gereksinimi Olacak


Çok hızlı ve acil bir şekilde planlanarak düzenlenen kurumsal önlemler alınmaz ise ülkemiz önemli bir depo krizi yaşayacak. Olabildiğince hızlı bir şekilde yükselen ve küreselleşen e- ticaret, uzaktan gerçekleştirilen konsolide faaliyetleri depolama alanlarına yönelik gereksinimi arttırıyor.


Göçmenlerle beraber neredeyse 95 milyonun üzerinde insanın yaşamaya devam ettiği ülkemizde, kayıtlı olan depolama alanı 20 milyon metrekare dahi değildir. Bunun da 12 milyon metre karesi Kocaeli, İstanbul ve Çatalca dolaylarında bulunuyor. Dolayısıyla ülkemizde kişi başına 0,5 m2 depolama alanı bile düşmüyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, 25 milyon m2 ek depolama alanına gereksinim olacaktır.

Dünya genelinin önde gelen lojistik teknolojilerinden birisi olan Tırport’un kurucusu Akın Arslan’ın deneyimleriyle iş alanındaki zekası ve liderliği, ülkemizin depoculukta önemli uzmanlarından Oruç Kaya’nın ortak aklı ve güç ortaklığıyla beraber Mart ayında dijital akıllı depolama platformu DepOrtak oluşturuldu. DepOrtak, elinde bulunan teknolojiyle yalnızca ülkemizde değil, aynı zamanda Avrupa’da da farkını ortaya koyacak son derece iddialı çözümler geliştiriyor.

DepOrtak Kurucu ortaklarının arasında yer alan Oruç Kaya, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: ‘’ Ülkemiz, özellikle Avrupa’nın tedarik zinciri ülkesi olma yolunda en uygun ülkedir. Bu doğrultuda depolama alanı gereksinimi, Türkiye’de çok daha fazla ortaya çıkacaktır. Ülkemiz Avrupa’nın yakında bir üretim (NearShore) ülkesi pozisyonundadır. Depolama alanı gereksinimini yükseltecek bir başka faktör de e-ticaretin, tahmin edilenden daha hızlı gelişerek büyümesidir. E-ticaret hacmiyle beraber kullanıcı sayısı ve e-ticaret üzerinden satışlarını gerçekleştiren kuruluş sayısı da artış göstermektedir. Mesela, e-Ticaret Bilgi Platformundan elde edilen verilere bakıldığında; 2019 yılında 136 Milyar TL olan e-ticaret hacmi, 1,3 Milyar adet olan sipariş sayısı ve 68.457 adet olan firma sayısı, 2022 yılında 800 Milyar TL tutarında hacme, 4,8 milyar adet siparişe, 548.688 kuruluşa yükselmiştir.  Sipariş verilen ürünlerin neredeyse yarısı depolama alanı ihtiyacı gerektiren ürünler kapsamında gerçekleşmektedir.”