İhracata yönelik faaliyetler gerçekleştiren birçok ihracatçı, küresel ekonomide yaşanan yavaşlamaların etkisini Dünya gazetesi ile paylaştı. İhracatçılar, özellikle Avrupa’da kendini şiddetle gösteren yavaşlamaların siparişlere olan negatif yansımalarının kasım ayı içerisinde çok daha güçlü bir şekilde yaşandığını ifade ettiler. Konuyla ilgili olarak TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam şu şekilde açıklamalarda bulunmuştur: “Şeref Fayat, ekim ayına yönelik olarak hazır giyim sektörünün geçen yıl ki dönemine kıyasla bu yıl % 10’dan daha fazla bir gerileme yaşandığının ve bu durumun da 2023 yılının ilk dönemleri için şiddetli bir sinyal verdiğinin altını çizmektedir. Fayat ayrıca, tüm dünya genelinde resesyonun etkisinin hissedildiğini, Baltık Kuru Yük Endeksinde (BDI) de gerilemelerin görüldüğünü” ifade etti.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanlığı görevini gerçekleştiren Adil Pelister de “Global ölçekte taleplerde düşüşlerin gerçekleştiği görülüyor. Global bir durgunluğa doğru ilerliyoruz. Nitekim bu durum, Avrupa Birliği’nde kendini gösterdi. Züccaciye sektöründe plastik ev eşyalarında AB’deki ekonomik problemler sebebiyle siparişlerde önceki seneye kıyasla gerilemeler yaşanıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Albert Saydam ise Dünya Gazetesiyle gerçekleştirdiği söyleşide önümüzdeki yıla dair siparişlerdeki düşüşlerin altını çizerek, “Neredeyse tüm Avrupalı otomotiv üreticileri, 2023 ve 2024’te devreye girecek olan yeni araçlarda daha önce belirttikleri üretime yönelik miktarları düşüreceklerini ifade ederek planlamalarımızı bu yönde gerçekleştirmemiz hususunda bize bildiri gönderdi” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Haberin devamına
buradan ulaşabilirsiniz