Sağlık sektörü çalışanları bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır. Eldiven, maske, gözlük, iş elbisesi (önlük) vb. kullanılması bulaşıcı hastalıklara yakalanma ve hastalığın yayılma riskini azaltacaktır. Çalışanlarda olabilecek aşırı fiziksel zorlanmaların önüne geçilmelidir. Fazla yorgunluğa sebep verecek iş ekipmanları tercih edilmemeli, bunun yerine ergonomik ekipmanlar kullanılmalıdır. İşyeri düzeni çalışanların işlerini gerçekleştirirken en az zorlanma ile çalışılacak şekilde ayarlanmalıdır. İşyerinde meydana gelmiş kazaların ve sağlık problemlerinin takip edilmesi önemlidir. Kurulacak takip sistemi kazaların ve sağlık problemlerinin önlenmesinde etkilidir.
İşyerlerinde, dinlenme aralarında çalışanlar için yeterli ve uygun koşullara sahip dinlenme yerleri düzenlenmesi gereklidir. Çalışanların işyerinde güvenlik ve sağlık konularında fikir, öneri ve görüşlerini belirtebileceği bir sistem kurulmalıdır. İşyerlerinde güvenlik ve sağlık konusuna katkıda bulunanlar, görüşlerini işyerine ileten çalışanlar ile kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacak ortamlarda çalışmaları sağlanmalıdır. Çalışanların güvenliği için işyerinde geçerli olan iş sağlığı ve güvenliği kuralları belirlenmeli ve bu kurallara tüm çalışanların uyması sağlanmalıdır. Çalışanların işyerinde güvenli bir ortamda çalışması sağlanmalıdır.
Sağlık sektörü çalışanlarının maruz kaldığı özel riskler açısından alınacak önlemler ile yapılacak iyileştirmelerin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. İşyerlerinde uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği yönetimi mevcut tehlikelerin zararlarını azaltırken meydana gelebilecek kazalarında önüne geçmede etkili olacaktır.