Türkiye’de her 10 orman yangınından dokuzu insan hatası sonucu ortaya çıkmaktadır. İnsan hatalarının sebepleri üzerine düşünüldüğünde orman yangınlarının büyük oranda önüne geçilmiş olacaktır.
Türkiye’de 2001 - 2020 senelerini kapsayan 20 yıllık döneme bakıldığında, her yıl ortalama 2 bin 216 adet orman yangını görülmektedir. Son yıllarda orman yangını sayılarında artışlar yaşanmaktadır.
Orman Yangını Neden Çıkar?
Yangının meydana gelmesi için yanıcı madde, ısı (tutuşma sıcaklığı) ve oksijenin bir araya gelmesi gereklidir. Ormanlarda yanıcı madde ve oksijen bol miktarda bulunmaktadır. Yeterli ısı yani tutuşma sıcaklığına ulaşılmasıyla yangın çıkması kaçınılmazdır. Yıldırım düşmesi gibi doğal olaylardan yangın çıkabildiği gibi insan hataları sonucu da çıkmaktadır.
Türkiye’de En Çok Orman Yangınına Sebep Olan Faktörler
Anızların yakılması, sigara izmaritlerinin atılması, söndürülmeyen piknik ateşleri, enerji nakil hatlarından sıçrayan kıvılcımlar ve kasıtlı olarak çıkartılan yangınlar en sık görülen durumların başında gelmektedir.
Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Halkın orman yangınları hakkında düzenli olarak uyarılarla dikkatinin çekilmesi, anız bırakan tarım alanlarının ormana uzak sürülerek yanıcı maddelerin uzaklaştırılması, orman alanlarına yakın yerlerdeki yapılarda yangın önlemlerinin alınması, orman içi ve yakınındaki tesislerin dış cephelerinin ve çatılarının yanmaya karşı dayanıklı malzemelerden yapılması, ormanlara yakın yerlerde yaşayanların ve buraları kullananların yangın konusunda bilinçlendirilmesiyle orman yangınlarının engellenmesi yoluna gidilmelidir.