İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 Organizasyonlarda Acil Durum Senaryolarının Planlanması


Güney Kore'nin başkenti Seul'de 150 kişiden fazla sayıda insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylarda, olası izdiham yaşanması ihtimali göz önüne alınarak tüm acil durum tedbirlerine ilave olarak alan kapasitesinin en az yüzde 10 kadar altında planlama yapılması gereklidir.


Bu tip organizasyonlarda yaşanan izdihamın ana etkeni planlama eksikliği sonucu mevcut kişi sayısı kapasitesinin çok üzerine çıkılması olmaktadır. Alana sığabilecek insan sayısının belirlenerek tüm acil durum tedbirlerine ilave olarak olası felaket senaryoları karşısında değerlendirilmesi önceden yapılmalıdır.

İnsanların başına gelebilecek her türlü olay düşünülerek bir kalp krizi, yaralanma ve hastalık gibi acil müdahale gerektiren durumlara karşı senaryolar hazır tutulmalıdır. Tahliye yolları sürekli açık olacak şekilde insanların çıkışa her zaman kolayca ulaşılabileceği her an tahliye durumuna hazır olacak çıkış imkânları bulunmalıdır.

Metro, Marmaray gibi toplu taşım araçlarında da bu tarz kalabalıklar yaşanabilmekte olup insanların sefer aksamaları durumlarında veya işe gidiş geliş saatlerinde aşırı yoğunluk oluşması durumlarında yahut arıza gibi teknik sebeplerden dolayı kalabalık oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olunmayan hallerde acil durum senaryolarının hazır tutulması gerekmektedir. İstasyonlarda oluşan kalabalıkların önlenmesi amacıyla aşırı yoğunluk yaşandığı durumlarda girişlerin engellenerek insan sayısında sınırlandırma yapılmadır.

Olası acil durumlarda kalabalıkta bulunan kişilerce yapılan tüm duyurulara panik yapılmadan uyulması, tahliye yollarına ulaşımın kolaylığı ve acil müdahale ekiplerinin sağlıklı çalışabileceği ortamın sağlanması gereklidir.

Kaynak