İş Sağlığı ve Güvenliği

Nehirlerdeki İlaç Kirliliği Sağlığı Tehdit Ediyor

İngiltere'de York Üniversitesi araştırma gurubu tarafından yapılan çalışmada nehirlerdeki atık ilaçların küresel sağlık açısından zararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma kapsam bakımından dünya üzerinde bu alanda yapılan en geniş çalışmalardan olup 100'den fazla ülkeden 1000'i aşkın numune alınarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların dörtte birinden fazlasında "aktif farmasötik bileşen" olarak bilinen maddeler tespit edilmiştir. Genellikle parasetamol, kafein, nikotin gibi maddelerin yanı sıra epilepsi ve diyabet ilaçlarına da rastlanmıştır.

Araştırmanın başyazarı Dr. Wilkinson tarafından, en son teknolojiye sahip atık su arıtma tesislerinin bile bu zararlı kimyasalları tamamen parçalayarak nehirlere karışmasına engel olamayacağı belirtilmiştir.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.