İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 Meslek Hastalığı Tespiti Nasıl Olur?


5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nca düzenlenmiş meslek hastalığı şartlarını taşıyan durumlarda iş yerinde sigortalı olarak çalışan ilgili mevzuatın öngördüğü gerek ve yeter şartları taşıyan ve işle ilgili hastalığa yakalanması sonucu bu durumu yetkili sağlık kuruluşları tarafından alınacak sağlık raporu ile kanıtladıktan sonra söz konusu durum meslek hastalığı olarak onaylanmaktadır.


Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Kazanma Gücü Tespit Oranları İşlemleri Yönetmeliği'nde hangi hastalıkların işle ilgili hastalıklar olduğu hangi hallerde meslek hastalığı sayılacağı ve mesleki hastalıkların sınıflandırmaları yapılmıştır. Mesleki hastalıkların tespit edilmesi, öğrenildiği andan itibaren 3 iş günü içerisinde işyeri tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'ne durumun bildirilerek sağlık raporlarının alınması ve meslek hastalığı ön tanısı konulan çalışanın yetkili sağlık sunucularına yönlendirilmesi meslek hastalığının tespiti açısından önemlidir.

Söz konusu yönetmelikte hangi işlerin meslek hastalığı ile ilişkili olduğu, kansere sebep olan hastalıklar, yükümlülük süreleri ve maruziyet süreleri yer almaktadır. Maruziyet süresi şartını sağlayan işle ilgili hastalıklarda işyeri hekimlerinin ön tanısı üzerine sağlık kurumlarına yönlendirilen çalışanlara SGK Yüksek Sağlık Kurulu tarafından yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen raporların incelenmesinden sonra söz konusu meslek hastalığı ile ilgili resmi olarak onay verilmektedir. Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Meslek Hastalıkları Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi Hastaneleri'nce verilen raporlar meslek hastalığı kanıtlarında geçerli olup özel hastaneler veya bu kapsama girmeyen sağlık kuruluşlarınca alınacak raporlar SGK Yüksek Sağlık Kurulu tarafından kabul edilmemektedir.

Kaynak