Dünya genelinde fosil yakıtlara aşırı bağımlılık sağlığa ciddi derecede tehdit oluştururken, gıda güvensizliği, salgın hastalık riskleri ve potansiyel iş gücü kayıplarında yaşanan artışlara dikkat çekiliyor.
Fosil Yakıtların Sağlığa Zararları
Fosil yakıt kullanımları sonucu karbon salınımları artmaktadır. Paris Anlaşması kapsamında yıllık sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedeflenmiştir. Hükümetler ve çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından karbonsuzlaştırma çalışmaları teşvik edilmektedir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına (jeotermal, güneş, rüzgar ve hidroelektrik) geçiş ile birlikte sera gazı emisyonlarının azaltılması planlanmaktadır. Yasal ve politik zeminlerde fosil yakıt kullanımlarının sağlığa zararlarının engellenmesi için düzenleyici ve denetleyici çalışmalar devam etmektedir.
İklim Krizi ve Sağlık Problemleri
Sağlık açısından düşünüldüğünde küresel çevrede yaşanan problemler sonucu enerji krizi ve artan hayat pahalılığı fosil yakıt kullanım oranlarını arttırmıştır. Bu etkilerle beraber gıda güvensizliği, salgın hastalık riski, sıcaklığa bağlı hastalıklar ve hava kirliliği ölüm risklerinin artmasına yol açmaktadır. Fosil yakıt kullanımlarının artan hava kirliliğine bağlı sağlık problemlerine ve sıcaklık artışı ile sağlık ve iklim üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.