İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 İstanbul'un Deprem Master Planı


İstanbul için beklenen 7 şiddetinin üstünde bir depremin olası sonuçları belirsizliğini korurken Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden alanında uzmanlar tarafından İstanbul Deprem Master Planı hazırlandı.


Deprem Master Planı'na göre İstanbul'da riskli alanlar belirlenerek deprem tedbirleri için çözüm önerilerinde bulunuldu.

Deprem Riskli Alanlar Açıklandı

Koşuyolu ve Levent Mahalle'lerinde konut stoğunun önemli kısmının değişikliğe uğraması sebebiyle binaların özgün durumlarından uzaklaştığı belirtilmiştir. Raporda geçen ifadelere göre, Bakırköy kıyılarında denizle buluşan Ayamama Deresi'nin 500 metrelik çevresinde heyelan riski, sıvılaşma ve taşkın alanı bulunmaktadır.

Rapora göre, Kadıköy Evlendirme Dairesi, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Kadıköy Belediye Başkanlığı Binası risk alanı içerisinde yer almaktadır. Yine, sahil yolu da bu alanların içerisinde yer almaktadır.

Şişli, Beşiktaş gibi İstanbul'un merkez ilçelerinde konut stoğunun bitişik nizam evlerden oluşması, yolların eğimli ve dar olması sebebiyle deprem esnasında ulaşımda sorunlar olacağı ve çok daha fazla hasar yaşanacağı raporda geçmektedir.

Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece İlçeleri de depremde heyelan riski taşıyan alanlar içerisinde yer almaktadır. Marmara Denizi'nin kuzeyindeki kıyı şeridi heyelan riski fazla olan bölgeler olarak tespit edilmiştir.

Fayların Konumuna Ulaşmak Mümkün Değil

AFAD tarafından 2018 yılında hazırlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre, evlerin altından fay geçip geçmediğinin haritadan bakılabileceği iddiasının doğru olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Bu haritaya göre yapılan inşaat faaliyetlerinin yanıltıcı olabileceği Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş tarafından açıklanmıştır.