İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 İSG'de Afet Eğitimi ve Önemi


6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 11, 12 ve 30 numaralı maddelerinde Afet ve Acil Durum konularından bahsedilmiştir. Acil durum planları, sertifikalı acil durum ekipleri ve olası acil durumlar karşısında tüm çalışanların bilgilendirilmesi gibi esaslara dikkat çekilmiştir.


Afet Nedir?

Afetler, ne zaman ve nasıl olacağı kestirilemeyip ekonomik, fiziksel ve çevresel kayıplarla yaşamsal faaliyetlerin durmasına ve toplumun etkilenmesine sebep olan olaylardır. Afet olayları yaşanmadan önce kayıpların tahmin edilmesi mümkün değildir. Gerçekleşecek zararın önceden bilinememesi afetlere karşı tedbir almayı mecbur kılmaktadır.
İşyerlerinde afetlere karşı alınması gereken tedbirler şu şekildedir:

- Afet ve acil durum ekiplerinin kurulması,
- Tehlike ve risk değerlendirmesi yapma,
- Afetlerden doğabilecek riskler için özel olarak önlem alma,
- Acil durum planlarının hazırlanması,
- Hazırlanan planların doğru şekilde uygulanmasının sağlanması,
- Acil çıkışlar ve tahliye yollarının düzenlenmesi,
- Yılda en az 1 defa düzenli olarak tatbikatların gerçekleştirilmesi gibi görev ve sorumluluklar işyerlerinin yükümlülükleri arasındadır.

Afet Eğitiminin Önemi

İnsan yaşamını doğrudan etkilediği için afetlere karşı alınacak tedbirler ve tüm çalışanların katılımıyla düzenlenecek eğitimler son derece önemlidir. Asıl olan, afet olayları yaşanmadan önce alınacak tedbirler ve verilecek eğitimlerdir. Bu sayede afetlerde yaşanan kayıplar minimuma indirilip daha fazla insanın zarar görmesi engellenmiş olacaktır.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.