İşyerlerinde mevcut tehlikelere karşı çalışanları bilgilendirmek, yapacakları işin veya bulundukları işyerinin durumuna göre uyulacak güvenlik ve sağlık kurallarını bildirmek, çalışanların hayatını tehlikeye atabilecek hareketlerden kaçınmalarını sağlamak, meydana gelebilecek iş kazaları ve hastalık durumlarını engellemek için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak ve tüm çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşturmak amacıyla çalışanlara İSG eğitimleri verilir.
İşverenler, çalışanların İSG eğitimleri ile ilgili aşağıdaki durumları yerine getirmekle yükümlüdür:
1- Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması,
2- Eğitimler için uygun mekan, araç-gereç ve ekipman temin edilmesi,
3- Çalışanların bu eğitimlere katılımının sağlanması ve katılımlarının tutanak ile kayıt altına alınması,
4- Eğitim sonunda katılımcılar için eğitim belgesi düzenlenmesinin sağlanması ile yükümlüdür.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, işyeri NACE koduna göre belirlenen işyeri tehlike sınıfına uygun olarak belirtilen sürelerde ve periyotlarda düzenlenir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az 1 defa ve en az 16 saat, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 2 yılda en az 1 defa ve en az 12 saat, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 3 yılda en az 1 defa ve en az 8 saat olacak şekilde her bir çalışan için düzenleir.
6331 Sayılı Kanunun 17. maddesinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her bir aykırılık için çalışan başına ayrı ayrı olacak şekilde 2023 yılında geçerli olan 3.138 TL idari para cezası uygulanır.