İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Mezunlarının Çalışma Alanları


İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunları, tüm kamu ve özel sektör kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversite ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşları ile faaliyet alanına bakılmaksızın tüm işyerlerinde “İş Güvenliği Teknikeri” olarak görev alabilmektedir.


İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın “İş Güvenliği Uzmanlığı” sınavında başarılı olmaları durumunda, “C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” olmaktadır. 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, program mezunlarına önemli iş fırsatları vermektedir.

3 yıl süre ile C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan mezunlarımız sınavda başarılı oldukları takdirde “B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” olarak daha geniş iş imkanlarına sahip olmaktadır. Ayrıca mezunlarımız bölümlerini 4 yıllık herhangi bir lisans programına tamamlamak şartıyla İş Sağlığı ve Güvenliği alanında tezsiz yüksek lisans yaparak 3 yıl süreye bakılmaksızın “B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” sınavına girme hakkına sahiptir. 

 “A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” 4 yıl süre ile “B Sınıfı” olarak çalışıp yapılacak sınavda başarılı olanlar “A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” olarak çok daha geniş iş imkanlarına sahip olmaktadırlar.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları
-Tehlike sınıfına bakılmaksızın (Az tehlikeli/tehlikeli/çok tehlikeli) tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşta görev alabilmektedir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları
-Tehlikeli ve az tehlikeli faaliyet alanlarında hizmet veren tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları
-Az tehlikeli sınıfta yer alan tüm kamu ve özel işletmelerde görev alabilmektedir.

İş Güvenliği Teknikerleri
Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları “C Sınıfı” sertifikaya sahip olmasalar dahi bir çok işletmede “İş Güvenliği Teknikeri” olarak görevlendirilmektedir.

Tüm bunlara ilaveten yeterli bir İngilizce dil seviyesi ile yurtdışında ve ülkemizde bir takım firmalarda iş fırsatları sağlayan uluslararası sertifika programlarına katılarak alınacak sertifikalar ile istihdam imkanlarınızı arttırabilirsiniz.