İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği








 İş Sağlığı ve Güvenliği Ne İfade Ediyor?


İş Sağlığı ve Güvenliği son yıllarda özellikle çalışma hayatında kişilerin sağlık ve güvenlikleri için büyük önem taşımaktadır. İşyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması için bir takım tedbirler alınması gereklidir. Alınacak bu tedbirlerle çalışanların iş kazalarına ve meslek hastalıklarına maruz kalma riski en alt seviyelere düşürülmektedir.


İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Anlama Geliyor?


İş Sağlığı ve Güvenliği, işyerlerinde çalışanların sağlık, güvenlik ve refahlarını korumak için alınan tüm önlemleri kapsamaktadır. Bu önlemler sayesinde çalışanların maruz kaldığı riskler azaltılarak sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulur. İş sağlığı ve güvenliği işçilerin yaşamlarını korumakla sınırlı kalmaz, işyerlerinde güvenli bir ortam oluşturulması, iş kazalarının ve yaralanmaların önüne geçilmesi, iş veriminin artması, işyeri kayıplarının azalması, çalışanların motivasyonlarının artması ve işyerinin yasal sorumluluklarına uygun davranması gibi birçok avantajı bulunmaktadır.
 

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetleri kapsamında alınacak tedbirler ile işyerleri daha sağlıklı ve güvenli yerler haline dönüştürülür. Alınacak tedbirler; işyerlerindeki mevcut risklerin ortaya çıkarılması, bu risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması, işçilerin eğitimlerinin düzenlenmesi ve işyerlerinde güvenli bir ortam sağlamak için bir takım koruyucu tedbirleri içermektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında alınacak tedbirler iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek için hayati önemdedir. Ayrıca bu tedbirlerin işletmelerin verimlilikleri üzerine ve kârlılıklarına etkileri bulunmaktadır. İş kazalarının sonuçlarında işletmelere ağır maddi yükler gelebilir. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda firma içinde sorunların ortaya çıkması ile birlikte işletmelerin kurumsal imajı da bundan etkilenebilir.
 

İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri


İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetleri bir dizi tedbir içermektedir. Bu tedbirler; işyerlerindeki riskleri belirlemek, bu riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak, işçilere verilecek eğitimler ve işyerinde güvenli ortam oluşturmak için bir takım koruyucu ve önleyici tedbirler almak. Bu tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Risk değerlendirmesi yaparak işyerinde risk oluşturan potansiyel durumların tespit edilmesi ve bu risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için bir takım faaliyetlerin planlanarak takip edilmesi

2. İş yerlerinde kullanılan bütün ekipman, araç - gereç, tesis ve tesisatın güvenli hale getirilmesi

3. İşçilere eğitim vermek

4. İşyeri düzenini iyileştirmek ve takip etmek

5. Acil durum planı hazırlamak

6. İşçilerin sağlık durumlarının takip edilmesi