İş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği için sanal laboratuvar

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Alan danışmanlığında, iş sağlığı ve güvenliği için sanal laboratuvar uygulaması geliştirildi. Geliştirilen sanal laboratuvar uygulamasında iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin içeriğine göre senaryolar oluşturuluyor.

Yapılan uygulamada, çalışanların iş başına geçmeden önce fabrika ortamına gerçeğe uyarlanmış biçimde katılarak deneyimlenmesi sağlanıyor. Çalışanların gerçek hayatta yaşayarak tecrübe etmeden önce tehlike ve risklerin farkına varmaları sağlanıyor. İş yerlerinde zorunlu olarak verilmesi gereken eğitimlere çalışanların etkin katılımı gerçekleştiriliyor. Zorunlu olarak iş yerlerinde tüm çalışanlara verilen eğitimlerin yeterince etkili olmaması sebebiyle iş kazalarını azaltma oranı istenen boyutlarda olmamaktadır. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre dünya genelinde her 15 saniyede 1 iş kazası gerçekleşmektedir.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.