İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş güvenliği sertifikası, sigortalı çalışanların bağlı bulunduğu işyerinde görevi gereği yerine getirdiği faaliyetlerde söz konusu işin gerektirdiği iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tehlike ve riskleri bildiğini ve alınacak tedbirler hakkında teorik ve uygulamalı eğitimleri aldığını kanıtlayan bir belgedir.

İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Kimler İş Güvenliği Sertifikası Almalıdır?

İşyerlerinde sigortalı olarak çalışan herkes iş güvenliği ile ilgili eğitimlere katılmak ve iş güvenliği sertifikası almak zorundadır. Aynı zamanda işe girişlerde ve periyodik olarak belirli sürelerde tekrarı olacak şekilde iş güvenliği eğitimlerinin yenilenmesi mevzuat gereği tüm işyerleri için zorunlu tutulmuştur.

İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası Nasıl Alınır?

İş güvenliği uzmanı görev unvanı ile işyerlerinin uzmanı olarak atanabilmek için gerekli olan sertifikadır. Mevzuatın öngördüğü alanlarda diploma sahibi olanlardan gerekli eğitimleri alarak yapılacak sınavda başarılı olanlar iş güvenliği uzmanı sertifikası almaya hak kazanmaktadır.

Sertifikayı Alma Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İş güvenliği bölüm mezunları içerisinde ön lisans veya lisans fark etmeksizin tüm mezunlar, ayrıca mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları (iç mimarlık lisans mezunları dahil), teknik eğitim fakültesi ya da teknoloji fakültesi mezunları ile fizik, kimya ve biyoloji bölümü mezunları kapsama dahil olacak şekilde sertifika alabilirler.

İlk defa sınava girerek C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi alacak adaylar ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra bakanlık tarafından yetkilendirilmiş iş güvenliği kurslarına katılım göstererek ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olmaları halinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası almaya hak kazanmaktadır.