İş Güvenliği Eğitimlerinin Önemi
İSG eğitimlerinde ana hedef, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi için çalışma ortamındaki tehlike ve risklerden bahsedilerek bunlara karşı alınacak önlemlerin neler olduğunun anlatılmasıdır. Eğitimler teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Katılımcılarda güvenlik bilinci oluşturması hedefindedir. 2013 senesinde çıkartılan "Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" uyarınca, çalışanların İSG eğitim programlarının hazırlanması, tüm çalışanların eğitime katılımlarının sağlanması ve eğitimler için uygun yer ve ekipman temini yapılması gibi yükümlülükler işverene atfedilmiştir.
İş Güvenliği Eğitimlerinin İçeriği
Verilecek eğitimlerde genel konular, teknik konular ve sağlık konuları olmak üzere üç konu başlığında eğitimler düzenlenmektedir. Mevzuat hakkında bilgiler, yasal hak ve sorumluluklar, iş kazası ve meslek hastalığının hukuksal boyutları vd. konuları kapsayacak şekilde genel konular anlatılır.
Teknik konular arasında, işyerine özgü tehlikelerde dahil olmak üzere elektrik, kimyasal, fiziksel riskler, yangınla ilgili teknik gibiler vd. konular yer almaktadır. Sağlık konuları arasında, meslek hastalıklarının nedenleri, hastalıklardan korunma yolları, ilkyardım vd. sağlıkla ilgili mevzuatta yer alan konulardan bahsedilmektedir.
Tüm bunlara ilave olarak, çalışanların yaptığı işe özgü riskler hakkında ilave konularında eklenmesi mevzuatta belirtilmiştir.