Deprem anında ilk yardımın olmazsa olmaz kurallarını bilmek hayati açıdan önemlidir. Enkaz altından yaralı çıkarırken dikkat edilecek pek çok önemli nokta bulunmaktadır.
Deprem esnasında en sık karşılaşılan yaralanmalar kafa, göğüs, karın ve göz yaralanmaları, iç ve dış kanamalar ile ezik, kırık ve yanmalardır. İlk yardım bilmeden yapılan bilinçsiz müdahaleler ve acele şekilde gerçekleşen kurtarma çabaları daha kötü sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Kanaması olan kişide yeni kanamaların oluşması, yeni kırıkların meydana gelmesi, yaralanmaların şiddetinin artması gibi yanlış müdahaleler sonucu istenmeyen durumlardan kaçınılmalıdır.
Kurtarmada Genel Olarak Yapılacak Müdahaleler
Kazazedeyi kaza ortamında çıkartmak, boyun tesbiti yapmak, sıkışma durumlarında araç gereç kullanmak, kazazedenin arkasına geçerek kollarını kazazedenin kollarının altından geçirmek, kolundan tutarak çekmek ve vücuda saplanmış cisim varsa çıkartılmaması gereklidir.
Kurtarma esnasında yaralının vücudu katlanmadan, boyundan ve belden değil tüm vücut şeklinde çekilerek dışarı çıkartılmalıdır. Yavaş hareketlerle müdahale ederek enkazdan çıkarılmalı bu esnada vücudun farklı bölümlerinin sıkışmış olabileceği unutulmamalıdır. İlk yardım bilgisinin önemi göz önünde bulundurularak müdahale edecek kişilerin panik havasında olmaması, sakin kalması, acele etmemesi ve yanlış müdahale sonucu kurtarmada depremzedeye zarar verebilecek tüm hareketlerin önüne geçmesi açısından önemlidir.
İlk Yardım Müdahalelerinde Ana Kurallar
Öncelikle çevrede can güvenliğinin sağlanması, ilk yardım konusunda kurtarmada bulunan en deneyimli kişinin müdahale etmesinin sağlanması, sakin şekilde ve soğukkanlı davranılması, yaralının hızlı şekilde değerlendirilmesi, bilmediğiniz konularda yaralıya müdahale etmekten kaçınılması, yaralının ve yakınlarının sakinleştirilmesi, olay yerine gelen sağlık personeline açıklayıcı ve doğru bilginin verilmesi önemlidir.