Deprem Anına Hazırlık Olmak İçin Tatbikat Yapmanın Önemi
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından 12 Kasım 1999'da yaşanan Düzce depreminin yıl dönümünde Türkiye genelinde saat:18:57'de eş zamanlı olarak deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Deprem yaşandığında yapmamız gereken davranışların bilinmesi açısından tatbikatlar hayati bir öneme sahiptir.
Düzce Depremi'nin 23.yıl dönümünde yapılan tatbikatta dikkat çekilen ve tatbikatın adını oluşturan çök-kapan-tutun hareketi oldu. Deprem anına hazırlık için her kişinin yaşadığı alanlarda eşyaları sabitlemek, devrilme ihtimali olan büyük dolapları kilitli tutmak, yatakları cam kenarlarından uzak yerlere yerleştirmek çok önemlidir. Mutfakta rafların veya dolapların üst katlarına yerleştirilen eşyaların deprem sırasında düşme ihtimali olduğundan bu tehlike kaynaklarına karşı tedbir alınması gereklidir. Daha önce gerçekleşen depremlerde evdeki eşyaların sabitlenmemesinden kaynaklanan ölümlerin bir hayli fazla olduğu kayıtlara geçmiştir.
Deprem yaşandığı esnada sakin kalmak, panik yapmamak doğru davranışların sergilenmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda çocuklarımıza da deprem sırasında panik havasını hissettirmemek ebeveynlerin sakin kalmasıyla mümkündür. Deprem esnasında önceden tatbikat yapılmadıysa veya nelerin yapılacağı ile doğru davranış biçimleri bilinmediği durumlarda insanlar kaçmaya meyilli olarak kapı ve balkonlara yönelmektedir.
Deprem esnasında doğru hareket çök-kapan-tutun hareketi olmaktadır. Çökme hareketi, iki diz üzerine çöküldükten sonra vücudun öne doğru eğilmesidir. Kapan hareketi, baş bölgesinin darbelere maruz kalmaması için başın kollar arasına alınarak kapanılmasıdır. Tutun hareketi ise, deprem esnasında koltuk gibi büyük boyutlu eşyalara tutunarak ezme riskine karşı önlem alınmasıdır.