İş Sağlığı ve Güvenliği

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak atanabilmektedir. Sektör ayrımı olmaksızın ilgili tehlike sınıflarında tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanlığı yapma imkanına sahiptir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimler Olabilir?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikasına sahip olup üç yıl süre ile sigorta kayıtlarında iş güvenliği uzmanı olarak kayıtlı olduğu bir işte çalışmış olmak gereklidir. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak geçirilen 3 yıllık süreyi işyeriyle yaptığınız sözleşmeler ve diğer dökümanlar ile belgelemiş olmanız gerekmektedir. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri'nde (OSGB)'lerde bu üç yıllık süreyi geçirenlerin herhangi bir kanıt niteliğinde belge sunmasına gerek yoktur. Ayrıca B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi'ne katılmanız ve yapılacak olan B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olmanız gerekmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Avantajları

İş Sağlığı ve Güvenliği tezsiz yüksek lisans programını bitirmiş olanlar B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmaksızın doğrudan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girme hakkına sahip olmaktadır. Ayrıca C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak gereken üç yıl çalışma şartına bakılmadan ilgili sınava doğrudan katılım gösterebilirler.

Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisansı Yapabilir?

Öncelikli olarak mühendislik-mimarlık fakültesi, teknik eğitim fakültesi, teknoloji fakültesi ve fizik, kimya ve biyoloji bölümleri mezunları olmak üzere tüm lisans mezunları yüksek lisansa başvurabilmektedir.

Diğer bölümlerden mezun olanların İş Güvenliği Uzmanı olmaları için en az ön lisans iş sağlığı ve güvenliği programını bitirmiş olmaları gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programını bitirenler içerisinde yüksek lisans mezunu olanlar B Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına doğrudan katılabilmektedir.