İş Sağlığı ve Güvenliği

Asbest Nedenli Kanser Haritası Çıkarıldı

Türkiye'de 1970 - 2020 yılları arasında yapılan araştırmalar incelenerek asbest sebebiyle kanser vakalarının görüldüğü köylerin haritası çıkarıldı. İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin çoğunlukta olduğu 400 köyde yaklaşık 100 bin kişinin Asbest'e bağlı hastalıklardan etkilendiği belirlendi.

Köylerde artan akciğer kanseri vakaları sebebiyle yapılan araştırmalar sonucunda köy evlerinin çatılarında ve sıvalarında kullanılan asbest maddesinin kansere neden olduğu belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Çöplü tarafından 1970'li yıllardan itibaren birçok üniversite tarafından bu alanda yapılan araştırmalar incelenerek asbeste bağlı kanser vakalarının görüldüğü köylerin haritası çıkarıldı. Asbest maruziyeti sonucunda akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri, karın zarı kanseri, akciğer zarında kalınlaşma, kireçlenme gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Asbest maddesinin kısa süreli solunmasıyla bu hastalık belirtilerinin oluşmadığı 15 - 20 yıl kadar sürelerde asbest maruziyeti sonucunda kanser vakaları görülmektedir.

Haber kaynağına ulaşmak için tıklayınız.