Amasra Maden Kazası'nda yaşanan felaketin ardından TBMM'de kurulan araştırma komisyonu çalışmalarını tamamlayarak Kaza Araştırma Komisyon Raporu hazırlandı. TBMM Kaza Araştırma Komisyonu, madenlerde yaşanan bu tarz kazaların önleminin alınabilmesi ve bir daha gerçekleşmesinin önüne geçilmesi amacıyla kurulmuştur.
Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, kazaya etki eden tüm faktörler ele alınmış olup kazanın neden gerçekleştiği, kaza anında yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler belirtilmiştir. Kazanın gerçekleşme nedenleri üzerinde 3 farklı sınıflandırma yapılmıştır. Temel nedenler, doğrudan nedenler ve dolaylı nedenler kaza oluşumunda ayrı konu başlıklarında yer almaktadır.
Patlamaya Elverişli Ortam Oluşumu
Havalandırma projesinin metan patlama alt limitlerinin altında kalmaması, kaza oluşumunda etkili olmuştur. Ocak havasının aynı anda çalışan, birbirinden bağımsız ve uzun bir çok ocak açıklığını dolaşarak ocak direncini arttırması diğer bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Ocak hava debisinin yetersiz oluşu, lokal havalandırmalardan etkili olarak yararlanılmaması, lokal havalandırma fanlarından birinin kaza esnasında arızalı durumda bulunması, hava akım hızlarının yasal sınırların altında kalması patlamaya elverişli ortam oluşumda etkili olan faktörler olarak sıralanmıştır.
Etkili Denetleme Mekanizmasının Olmaması
Çalışma esnasında yapılan patlatmalı kazı faaliyetlerinin mevzuata uygun olarak yapılmaması ve bunları denetleyecek etkili kontrol ve denetim mekanizmasının kurulmamış olması kaza oluşum riskini arttırmıştır. Kaza anında gaz izleme odasında tek personel bulunması ve kaza izleme sisteminin alarm sistemi ile entegre olmaması sonucu yer altı ağı iletişiminin zayıflamasına sebep olmuştur. Yapılan dış denetimlerde kazanın kök nedenleri ve illiyet bağı oluşturan etmenlerle ilgili herhangi bir tespit ve önerinin yapılmadığı belirtilmiştir. Tüm bunların yanı sıra yapılan iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin teorik olarak kalması pratiğe dönük beceri kazandıracak, uygulama ile desteklenir nitelikte olmamasının da kazanın etkisinin artmasında etkili olduğu belirtilmiştir.
Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, bu tarz kazaların tekrar yaşanmaması için önerilerde de bulunulmuştur. Kazada ihmal, kusur ve sorumluluk sahibi olanlara cezai ve idari yaptırımların caydırıcılığı sağlar nitelikte olması önerilmiştir. Madencilik mevzuatının tekrar gözden geçirilerek ele alınması gerekliliği ve madencilik faaliyetlerinin tek bir çatı altında, uluslararası standartlara uygun olarak yapılması için bağımsız bir maden iş sağlığı ve güvenliği kurumu kurulması önerilmiştir.