İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnsan Kaynakları Yönetimi








 Türkiye'nin Nükleer Enerji Santrali Projesinde Durum


Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde birinci ünitenin temeli 2018’de, ikinci ve üçüncü ünitenin temeli 2020’de, dördüncü ve son ünitenin temeli 2021’de atılmıştı.


Yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), dünyanın en büyük NGS inşaat sahalarından biri olarak öne çıkıyor. Her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi üçüncü nesil reaktörlü dört üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, tek başına Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacağı öngörülüyor. Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek Akkuyu NGS'nin yıllık 35 milyon ton karbondioksit salımını engelleyeceği hesaplanıyor.
İstihdam oranı proje aşamalarına göre değişen Akkuyu NGS'nin işletme döneminde 4 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.
 
Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiyenin-nukleer-gucu-icin-calismalar-devam-ediyor-669028.html