İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnsan Kaynakları Yönetimi








 Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin %83’ü COVID-19 sonrası çalışma sistemini değiştirdi


Aon Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’nin Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu ve yerel firmalar üzerinde yaptığı “Wellbeing (Çalışan Mutluluğu) Uygulamaları, Yan Hak Trendleri ve Ofise Dönüş Anketi” sonuçları açıklandı. Anketin amacı şirketlerdeki mevcut yan hak yapılarını ve bu yapılardaki değişimleri analiz etmek, yeni uygulamaları belirlemek, şirketlerin çalışanlarını desteklemeye yönelik çalışmalarını olarak belirlenmişti. Araştırmaya, finanstan sağlık hizmetlerine, imalat sanayiinden tüketim ürünlerine kadar 16'dan fazla sektörde faaliyet gösteren, yüzde 20'si lokal, yüzde 80'i global şirketlerden oluşan toplam 94 kurum katıldı.


Araştırma kapsamında, COVID- 19 sonrasında ofise dönüş planlarını tamamlayan şirketlere yeni çalışma düzenleri için hangi uygulamayı belirledikleri soruldu. Şirketlerin yüzde 83'ü çalışma düzenlerinde değişiklik yaptıklarını iletti, ancak tamamen evden çalışmayı benimseyen şirketlerin oranı ise %3 ile sınırlı kaldı. Şirketlerin yüzde 46'sı aynı ilden çalışma koşulu koyuyor, bu da halen şirketlerin çalışanın kolay ulaşılabilir olmasına değer verdiğini gösteriyor.
 
Yeni dönemde şirketlerin performanslarını en çok etkileyeceğini düşündükleri üç husus sırasıyla: Yeteneği çekmek ve tutmak (%71), çalışanların sağlıklı bir iş/yaşam dengesi kurabilmesi (%50), değişen demografik yapı ve değişen çalışan beklentileri (%48) oldu. Şirketler değişen çalışma ortamını dikkate alarak çalışanlarını desteklemeleri gerektiğini düşünmekle birlikte, tam kapsamlı bir wellbeing programı hazırlayarak aksiyona geçenlerin oranı % 5 ile sınırlı kaldı. Dar kapsamlı ve sınırlı programlar sunduğunu söyleyen şirketlerin oranı %36 iken, kısa ve orta vadede program sunmayı planlayan şirketlerin oranı ise %23 olarak tespit edildi.
 
 
Kaynak: https://www.dunya.com/gundem/sirketlerin-yuzde-83unde-calisma-duzeni-degisti-haberi-668539