İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnsan Kaynakları Yönetimi








 Türkiye’de Dijital Dönüşümün Durumu


Türkiye’de “Sanayi 4.0” ismi altında sanayi alanından yapılan dijital dönüşüm nitelikli işgücü ihtiyacını artırıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için ise analitik bilimlere dayalı eğitim alanlarının sayısını artırmak gerekiyor. Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan sanayiciler bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği protokollerinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.


Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz ise ABD’nde “Select USA” ismi altında yapılan yatırım programının başarısına dikkat çekti. Karadeniz, Obama tarafından başlatılan programın sadece belli konularda uzman nitelikli yatırımcıları ve işgücünü çekmeye odaklandığını vurguladı ve bu programın Türkiye için de bir örnek olabileceğine dikkat çekti.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün ise robotik teknolojilerde Türkiye’nin geride kaldığını vurguladı ve 2021 yılında çalışan kişi başına en çok robot düşen sanayinin Güney Kore’de 10 bin çalışan başına bin robot ile olduğunu, Türkiye’de ise 10 bin çalışana 30 robot düştüğünü söyledi. Gülsün 2021 yılında dünya genelinde 517 bin robotun sanayinin içinde kullanılmaya başlandığını ve robotlaşmada Güney Kore, ABD, Çin, Japonya ve Almanya’nın önde olduğunu da söyledi.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz ise sanayi dönüşümünde Almanya, İtalya ve Çin’in rol model alabileceği açıklamasını yaparken MEB işbirliği protokollerinin daha da genişletilmesi gerektiğini vurguladı.Nicelik değil nitelik üzerinde durulması gerektiğini söyleyen Öksüz mevcut liselerdeki eğitim müfredatlarının da değişmesi gerektiğine dikkat çekti.