İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnsan Kaynakları Yönetimi








 Pricewaterhousecoopers (PwC) Dijital Dünyada Güven Araştırmasının Sonuçlarını Yayınladı


PwC’nin Dijital Dünyada Güven Araştırması 65 ülkeden 3.522 kıdemli yöneticinin önümüzdeki 12-18 ay içinde şirketlerindeki siber güvenliği geliştirme ve dönüştürmeye yönelik zorluk ve fırsatlarla ilgili görüşlerini bir araya getirdi.


Katılımcı şirketlerin %52’sinin geliri 1 milyar doların, %25’inin geliri ise 5 milyar doların üzerinde olduğu açıklandı. Araştırmaya göre; dünyada her dört şirketten biri (%27) son üç yılda 1-20 milyon dolar arasında maddi zarara sebep olan veri gizliliği ihlalleriyle karşı karşıya kaldı. Kuzey Amerika’da ankete katılan şirketlerde %34 ile bu oran daha yüksekken, dünyadaki şirketlerin sadece %14’ü bu süre boyunca hiçbir veri gizliliği ihlaliyle karşılaşmadığını bildirdi.

Araştırmaya katılan şirketlerin önümüzdeki yıl siber güvenliğe yönelik adımları ve yatırımları artırmayı planladığı tespit edildi. Araştırmaya katılan CEO’ların %52’si, şirketlerinin siber dayanıklılığını iyileştirmek amacıyla önemli girişimlerde bulunacağını, CFO’ların çoğu da siber alana odaklanacaklarını söyledi. Siber teknoloji çözümleri ve siber güvenlik çalışanlarını işe alma ve becerilerini geliştirme faaliyetleri bu konudaki odak noktalarını oluşturuyor.

Araştırmaya katılan her beş şirketten dördü (%79) paydaş güveninin sağlanması için siber olayların zorunlu bildiriminde karşılaştırılabilir ve tutarlı bir formatın gerekli olduğu konusunda birleşiyor. Dörtte üçü (%76) ise yatırımcılara daha çok raporlama yapmanın hem şirket hem de tüm ekosistem için faydalı olacağı konusunda hemfikir iken aynı oranda katılımcı, hükümetlerin özel sektöre yönelik siber koruma mekanizmaları geliştirmek üzere zorunlu siber saldırı bildirimlerinin oluşturduğu veri tabanını kullanması gerektiği konusunda uzlaşmış durumda.

Kaynak