İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnsan Kaynakları Yönetimi








 Covid Sonrası Dönemde Meslekler


2019 raporlarına göre geleceğe yönelik olarak çalışanlarda tercih edilecek özelliklerin ilk dördünü sosyal ve duygusal beceriler kapsamında yer alan yetenekler oluşturuyordu. Bu yetenekler arasında muhakeme, gözlem, öğrendiğini hızlıca hayata geçirebilme, kritik düşünerek problem çözebilme yer alıyor. Bu doğrultuda da empati, kendini yönetebilme ve takım/ekip çalışması önem kazanan kavramlar arasında bulunuyor. Teknolojinin iş hayatına yönelik olarak yarattığı değişimi de göz önünde bulundurunca bu sosyal ve duygusal becerilerin yüksek olması, çalışanların iş yaşamına dair dönüşümü hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Nitekim pandemi de teknolojinin hızını arttırarak tüm bu değerlendirmeleri doğrulamıştır.


Teknolojinin hızındaki değişimle beraber son yayınlanan raporlara göre bazı meslekler eskisinden çok daha fazla önem kazanmıştır. World Economic Forum yani Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2018 yılında yayınlanan “Future of Jobs” / “İşlerin – Mesleklerin Geleceği” raporuna göre 20. sırada bulunan ‘’Dijital Pazarlama Uzmanlığı’’ pandemiden sonra yayınlanan raporda 4. sıraya yükselmiştir.

Ayrıca önceki raporda yer almayan ‘’Nesnelerin İnterneti Uzmanlığı’’ ise son raporda 10. Sırada kendine yer bulmuştur. Yayınlanan son rapora dair çarpıcı olan bir diğer gelişme ise sosyal ve duygusal becerilerin önemini bize daha net olarak ortaya koyuyor. Söz konusu raporda  “Kendini yönetme” yetkinliği ilk defa listeye dahil olmuştur. Bu yetkinlik özellikle evden çalışmanın etkisi göz önünde bulundurulduğunda, birbiri ile uzaktan irtibat kuran ekiplerin üretkenliğinde son dönemde önemi gittikçe artan bir beceri şeklinde karşımıza çıkmaktadır.