Etkileşimli yapısı ile dijital platformlar, bireylerin birbirleriyle iletişim ve ilişki kurabildikleri, sosyalleşebildikleri, öğrenebildikleri, öğretebildikleri, alışveriş yapabildikleri; kısacası gündelik yaşam pratiklerinin büyük bir kısmını gerçekleştirebildikleri bir alan haline gelmiştir. Bu ortamlar, ticari ya da ticari olmayan kuruluşlar tarafından da yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Tüketicileri ile irtibata geçmek, onları yakalamak isteyen ticari ya da ticari olmayan kişi, kurum veya kuruluşlar; tüketicilerinin zamanlarının önemli bir bölümünü harcadıkları dijital ortamlarda var olmaktadırlar. Tüketicileriyle denk gelebilmek için onların yer aldıkları dijital mecralarda yer almakta ve böylelikle diyalojik bir iletişimde bulunmaktadırlar. Geçmişte sadece geleneksel medya araçlarından tek yönlü bir biçimde gerçekleşen reklamcılık da bu ortamdan etkilenmiş ve çeşitli güncel yansımaları ortaya çıkmıştır. Bu yansımalardan biri de viral reklamcılıktır.
Viral reklamcılık, geleneksel reklam tanımlamalardan olan medyadan yer ve zaman satın alma durumu olmaksızın; söz konusu reklam iletilerinin dijital ortamlarda yayılması esasına dayanmaktadır. Diğer bir deyişle dijital mecraların hızlı, pratik, çok yönlü, diyalojik yapılarının bir getirisi olarak reklamverenlerin tüketicileri tarafından gerçekleştirilen reklamlardır. Tıpkı bulaşıcı bir hastalığın yayılması gibi dijital ortamlarda tüketicilerin paylaşımlarıyla yayılan reklamlar viral reklam adıyla adlandırılmaktadır. Viral reklamcılıkta reklam kaynağı, tüketicilerin bizzat kendileridir. Birer marka elçisi olarak reklam içeriklerini birbirleriyle paylaşmaktadırlar. Tüketicilerin söz konusu işlevi görmeleri ise içeriğin paylaşılmaya değer olması temeline göre mümkün olmaktadır. Diğer bir deyişle viral reklam, tüketicilerin dijital ortamlarda diğer bireylerle paylaşmaları için motive edici, paylaşılabilir nitelikte içeriklerin var olması ile söz konusu olmaktadır.
Kaynaklar:
-
Torun, T. (2015). İkna ve Belirsizliğin Reklam Algısı Üzerinde Etkisinin Viral Reklam ve Televizyon Reklamları Kapsamında Karşılaştırılması. Sakarya İktisat Dergisi, 4(2), 1-19.