28 Eylül 2022- Eylül başında yayınlanan deneme sonuçlarına göre, Oxford Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir sıtma aşısı, küçük çocuklarda hastalıkları önlemede %80'e kadar etkili oldu. R21 adı verilen bu yeni aşı, Dünya Sağlık Örgütü'nün geçen Ekim ayında önemli ölçüde sıtma bulaşması olan bölgelerde geniş kullanım için onayladığı RTS,S adlı başka bir aşının potansiyel olarak geliştirilmiş bir versiyonudur. RTS,S, bir insan parazit enfeksiyonu için ilk aşı oldu.
RTS,S ayrıca erken testlerde sınırlı örneklerde yüksek etkinlik gösterdi, ancak daha gerçek dünya ortamında—Faz 3 klinik deneylerinde— konuşlandırıldığında hem tahmin edilen hem de gözlenen etkinlik %40-%50'ye yakındı ve öyle kaldılar. Aşıyı ne zaman verdiğinizin, bulaşma mevsimine göre aşının etkinliğini etkilediği ortaya çıktı. Birçok ülkede sıtma, sivrisineklerin üreyebileceği daha durgun suların olduğu yağmur mevsiminde tipik olarak zirve yapar. London School of Hygiene and Tropical Medicine'den Brian Greenwood ve meslektaşları tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, Batı Afrika'da bulaşma sezonundan hemen önce yapılan bir RTS,S aşısının son derece yüksek etkililiğe sahip olduğunu buldu.
R21 için, sıtma enfeksiyonlarının mevsimsel olduğu Burkina Faso'da yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya , az bir sayı olan 5-17 aylık sadece 450 çocuk dahil edildi. Çalışma, aşının ilk üç dozunun ve ardından bir yıl sonra takviye dozunun enfeksiyonu önlemede %80'e kadar etkili olduğunu gösterdi.
Kaynak