İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Elektrik








 Kalp Atışını Duyabilen Kumaş


Araştırmacıların 16 Mart'ta Nature'da yayınladığı rapora göre, özel malzemelerde dokuması yapılan kumaş, el çırpmalarını ve kullanıcının kalp atışı gibi hafif sesleri bile duyabiliyor. Bu tür kumaşların, vücut fonksiyonlarını izlemek veya işitmeye yardımcı olmak için uygun bir yol sağlayabileceği düşünülüyor


Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde malzeme bilimcisi olan Wei Yan, akustik kumaşların belki de yüzlerce yıldır var olduğunu, ancak sesi azaltmak için kullanıldığını belirti. MIT'deyken kumaş üzerinde çalışan Yan, mikrofon olarak kumaş kullanmanın tamamen farklı bir kavram olduğunu ifade etti. Yan ve meslektaşları, insan kulak zarından ilham alarak bu kumaşı geliştirdiler. Ses dalgalarının, kulak zarında salyangoz tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülen titreşimlere neden olması ve kulak zarının iç katmanlarında kollajen liflerin merkezden yayılırken eşmerkezli halkalar oluşturması araştırmacıların model oluşturmalarını sağladı. Buna göre MIT'de bir malzeme bilimcisi olan Yoel Fink, çapraz liflerin işitmede rol oynadığını ve insanların dokuduğu kumaşlara benzediğini belirtti.

Bir kulak zarına benzer şekilde, ses bu özel kumaşı nano ölçekte titreştiriyor. Bu kumaş, pamuk lifleri ve Twaron adı verilen biraz sert bir malzeme gelen sesi verimli bir şekilde titreşimlere dönüştüren iplerden oluşuyor. Bu ipliklerle birlikte preslendiğinde veya büküldüğünde voltaj üreten piezoelektrik malzemelerin bir karışımını içeren elyaf ile dokunarak oluşturuluyor. Piezoelektrik içeren fiberin burkulması ve bükülmesi, küçük bir devre kartı aracılığıyla voltajı okuyan ve kaydeden bir cihaza gönderilebilen elektrik sinyallerini oluşturuyor.

Araştırmacılar, oluşturulan bu kumaş mikrofonun sessiz bir kütüphaneden yoğun trafiğe kadar bir dizi gürültü düzeyine duyarlı olduğunu belirtti. Ancak alınan seslerin sınıflandırılması veya ayrıştırılması konusunda çalışmalarının devam ettiklerini belirttiler.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/fabric-hear-heartbeat-fiber-vibration-voltage-sound-material