Elektrik

Endonezya Jeotermal Sahasında Test Edilecek Yeni Sismik Araştırma Teknolojisi Geliştirdi

Gadjah Mada Üniversitesi'ndeki (UGM ) Matematik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nin (FMIPA) Araştırma Ekibi PT Geo Dipa Energi ve Yeni Zelanda merkezli Geo Flow Imaging Ltd. , Kavram Kanıtı gösterimi için bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Jeotermal keşif için yeni bir sismik araştırma teknolojisinin sahasının oluşturuldu.

Kuyu deliği içinden ses altı hızlarda sismik dalgalar yayan kimyasal olarak inert, ısıya dayanıklı, hızlı yanan bir itici gaz kullanan kuyu içi sismik kaynağa dayanır. Bir yüzey sismik dizisi, sismik hız yapısını ölçer, böylece yerel bir kabuk hız modeli oluşturmak için veri sağlar.

Bu teknik, kuyu hedefleme için daha doğru modelleme sağlamayı, böylece arama maliyetlerini düşürmeyi ve jeotermal projelerini ticari olarak daha uygun hale getirmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

“İtici gazı yer altına koyuyoruz ve sinyal yüzeyde kaydediliyor. UGM'den bir araştırmacı olan Wiwit Suryanto, bir X-ışını gibi, itici gaz sondajdan önce doğruluk düzeyine yardımcı olan titreşimler üretir.

Teknolojinin saha denemeleri Endonezya, Java'daki Ciwidey jeotermal alanlarında yapılacak. Wiwit, iz başarılı olursa teknolojinin dünya çapında kullanılabileceğini açıkladı. Wiwit, "Bu başarılı olursa, arama şirketleri artık birden çok noktada sondaj yapmak zorunda kalmayacak çünkü hangi noktaların gerçekten daha doğru olduğunu zaten biliyorlar" diye ekledi.

GeoFlow Imaging'in CEO'su Graeme Saunders, UGM'nin jeotermal kaynakları keşfetme bilimi ve teknolojisinde uzmanlaşma konusunda ön saflarda yer alabileceğini umduğunu ifade etti. Ayrıca UGM'nin yeni teknolojinin saha testine katılımını da memnuniyetle karşıladı.
PT Geo Dipa'da İş Geliştirme ve Keşif Direktörü Yudistian Yunis, bu benzer araştırma girişimlerinden daha fazlasını bekliyor. Yunis'e göre PT Geo Dipa, akademisyenlerin jeotermal sistemlerin keşfiyle ilgili araştırma yapma fırsatlarına açık.