Tarım kotalarının Türkiye'ye ve Avrupa Birliği’ne de zarar verdiğini bundan dolayı kotaların gözden geçirilmesinin Türkiye’nin ihracatını artırırken, Avrupa Birliği ülkelerinin de uygun fiyatla gıda teminine imkân sağlayacağı belirtildi. Ali Kopuz geçen dönemde Avrupa’da yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekerek kuraklığın Avrupa’daki zeytin üretiminin düşmesine neden olurken Türkiye’de zeytin üretiminde rekoru kırıldığını ve bu durumunda Avrupa’nın zeytin açığının Türkiye’nin bu ülkelerle olan ihracatı için bir fırsat yarattığını belirtti.
Fakat her iki taraf arasındaki geçişkenliğin kotalarla engellenmiş olmasının hem Avrupa’nın hem de Türkiye’nin aleyhine bir durum meydana getirdiğini ifade etti.
Avrupa birliği ile yapılan anlaşmadan sonra dünyanın çok değiştiğini ve bu nedenle günümüzde bazı kotaların daha dinamik bir şekilde ve günün ihtiyaçlarına yönelik güncellenmesi gerektiği belirtildi. Çünkü Türkiye’nin avantajlı olduğu tarımda sektöründe birçok üründe kotalar yüzünden ihracat potansiyeline erişilemediği ve bu durumun, tarımın önünü açacak serbest ticaret anlaşmalarıyla veya kotaların günün ihtiyaçlarına göre düzenlenmesiyle düzeltilebileceği ifade edildi.
Birbirine çok yakın olan pazarların arasındaki ticari engellerin kalkmasıyla Avrupa, kritik ürünlerde Türkiye’nin üretim potansiyelini değerlendirebilecektir.
Detay haber için
tıklayınız