Özellikle küçük ada ülkeleri dâhil olmak üzere en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri küresel zorluklara karşı desteklemeye devam edileceğinin aktarıldı. Bu desteklerin bütüncül ve güçlü bir toparlanmayı, sürdürülebilir kalkınmayı ve istihdam artışını sağlayacak şekilde 5 adımda gerçekleşeceği belirtildi.
Bildirgede, mevcut çatışma ve tansiyonların küresel gıda güvenliğindeki zorlukları derinleştirmesinden derin endişe duyulduğuna bu nedenle gelişmekte olan ülkelerdeki açlığı ve besin yetersizliğini önlemek ve kırılgan toplulukları merkeze alacak şekilde hayatları kurtarmak, için acil adımlar atmayı taahhüt ettikleri ifade edildi. Sürdürülebilir, gıda sistemlerinin ve dirençli tarımın sağlanması için çağrıda bulunuldu.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği İstanbul Anlaşması'ndan memnuniyet duyduklarını ve ilgili tarafların, anlaşmayı zamanında, tam ve devam edecek şekilde uygulamasının önemli olduğunun altı çizildi. Bildirgede, G20 Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmanın hızını, verilere dayalı ve açık şekilde, enflasyon beklentilerinin çıpalandığından emin olarak ayarlamayı sürdüreceklerini ve merkez bankalarının amaçlarına uygun şekilde enflasyon beklentileri üzerindeki fiyat baskılarını yakından izlediği ve fiyat istikrarını sağlamada kararlılığa sahip oldukları belirtildi. Ayrıca bugünün çağı, savaş çağı olmamalı denilerek çatışmalarda diplomasi ve diyaloğun sürdürülerek barışçıl çözümün hayati önem taşıdığı ifade edildi.
Detaylı haber için
tıklayınız