İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Deniz ve Liman İşletmeciliği








 Liman İşleticileri Geçici Depolama Yeri Açabilecek


Mevcut geçici depolama yerlerinin ihtiyacı karşılamaması ve ekonomik sebeplerden geçici depolama yerlerine ihtiyaç duyulmasından dolayı yeni geçici depolama yeri açma kriterleri belirlendi.


Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Geçici depolama yeri açma kriterleri yeniden belirlendi. Getirilen değişiklik ile kriterlere uyan işletmeler geçici depolama yeri açabilecek. Limanlardaki ihtiyaç durumları göz önünde bulundurulacak. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine buradan ulaşabilirsiniz.

Geçici Depolama Yeri Açma


Ekonomik yönden geçici depolama yerlerine ihtiyaç duyulan limanlarda uygun liman işletmecilerine imkan sağlandı. Mevcut geçici depolama yeri açma kriterlerinin yetersiz kalması sebebiyle yeni kriterler belirlendi.

Mevcut geçici limanların işletici firmaları tarafından tutulan antrepo kayıtları ile stok kayıtları uyumlu hale getirildi. Geçici depo stok kayıtlarını tutan işletici firmalar tarafından kayıtların güncellenmemesi durumunda cezai işlem uygulamasına geçildi.

Antrepolarla İlgili Değişiklikler


Antrepolara yatırım izni verilirken değerlendirmede esas alınan anonim ve limited şirket ödenmiş sermaye tutarlarının mevcut ekonomik şartlara göre çok düşük kalması sebebiyle ödenmiş sermaye tutarları yeniden düzenlenerek günümüz ekonomik şartlarına uygun bir hale getirildi.

Yetkilendirilmiş olan gümrük müşavirleri tarafından stajyer çalıştırabilme olanağı getirilmiştir. Stajyerlerin çalışma sürelerinin kanunda belirtilen staj sürelerinden sayılacağı düzenleme ile belirtilmiştir. Söz konusu Yönetmelik değişikliği ile ilgili bazı maddeleri yayım tarihinde, bazı maddeleri ise 60 gün sonra yürürlüğe girecektir.