Deniz ve Liman İşletmeciliği

İzmit Körfezi'nin Temizlenmesi için Proje Başlatıldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında İzmit Körfezi'nin ekosistem temelli bir proje ile temizlenmesi ve ekosistemin sağlığına tekrar kavuşturulması için proje başlatıldı.

Söz konusu proje kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden görevli bilim insanları yapılacak temizleme ve iyileştirme çalışmaları konusunda bir rapor hazırlayarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne sunması planlanmaktadır. Bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda İzmit Körfezi'nde oluşma tehlikesi olan deniz suyunda oksijen azalması, kirlilik ve deniz suyunun olası ısınma sorunlarına karşı çalışmalar başlatılacaktır. İzmit Körfezi'nde yapılan ölçüm sonuçlarına göre deniz suyunda oksijen azalması verilerinin mevcut olduğu ve kirliliğin yoğun olduğu hakkında raporlar bulunmaktadır. Yapılan ölçümlerin ve araştırma faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkartılacak strateji belgesi ve eylem planı doğrultusunda çalışmalara başlanması amaçlanmaktadır.
Dünya ortalamalarına göre deniz suyu sıcaklığının 1,1 santigrat derece arttığı bilinirken Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde bu artış 2 santigrat derecelere ulaşmaktadır. Ortalamaların üstündeki sıcaklık artışlarının sebepleri ve alınacak önlemler araştırılarak çözüm konusunda kısa zamanda eyleme geçilmesi hedeflenmektedir. İzmit Körfezi'ne sanayi ve tarımsal faaliyetlerden gelen atıklar ve Marmara'dan gelen akıntıyla birlikte taşınan atıklar sonucunda oluşan kirliliğin İzmit Körfezi'nde ekosistemin sağlığına zarar verdiği yapılan ölçüm ve araştırmalarda ortaya çıkmaktadır. Proje kapsamında bilim adamları tarafından sunulacak öneriler ve bu konuda daha önceden yapılan çalıştayların sonuçlarıyla birlikte ekosistemin iyileştirilmesi için uzun vadeli adımlar atılması planlanmaktadır.