İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilişim Güvenliği Teknolojisi








 Japonya ‘Activision’ Satın Alımını Onayladı


Rekabet düzenleyicisi Japonya’nın Microsoft’un başvurduğu Activision Blizzard’ı satın almasını edinilen bilgilere göre resmen onayladı. JFTC yani Japonya Adil Ticaret Komisyonu rekabet endişesinin olmayacağına dair bilgi verdi.


Japonya adil ticaret komisyonu yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Japonya rekabet düzenleyicisi olarak Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasıyla ilgili herhangi bir problemin olmadığı ve bu yapılan anlaşma ile ilgili herhangi bir engel koymayacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Japonya Adil Ticaret Komisyonunun yaptığı açıklamaya benzer bir açıklama daha doğrusu sinyali ise geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin rekabet düzenleyicisi olarak bilinen CMA da vermişti. İngiltere’nin düzenleyicisi olan CMA nihai kararlarını 26 Nisanda açıklayacaklarını dile getirdi. İngiltere’nin böyle bir sinyali vermesi ve ardından Japonya rekabet düzenleyicisi JFTC’nin böyle bir karar alması önemli bir işaret olarak görülüyor.

İşlemi gözeden geçirdiğini ve böyle bir işlemin herhangi bir belirli ticaret alanında rekabeti oluşturmayacağı ve önemli ölçüde bir kısıtlama getirmeyeceğini dile getirilen Japonya Adil Ticaret Komisyonu bu onaya dair bir bildiri yayınladı. Ayrıca Japonya Rekabet Düzenleyici JFTC yayınladığı bildiride anlaşmayı engelleyecek bir kararı vermeyeceklerini de bildiriye ekledi. Microsoft’un Activision Blizzard satın alımının “dikey işletme birleşmeleri için güvenli liman kriterleri kapsamına giriyor ifadelerine ayrıca yer veren kurul önemli bir adım attı.
Satın alımın farklı platformlarda da herhangi bir kısıtlamaya yol açmayacağını dile getiren Japonya düzenleyici makamlara anlaşmanın rekabet karşıtı olmayacağına dairde güvence veriyor. Bu kampanyayı sürdüren Microsoft ise bu duyuruyu memnuniyetle karışladığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Japon markası Sony’nin ise alınan bu karardan hoşnut olmadığı edinilen diğer bilgiler arasında yer alıyor.

Japonya’nın aldığı bu karardan sonra böyle bir karar alacağı yönünde sinyaller veren CMA’nın 26 Nisan’daki kararına gözler çevrilmiş durumda. Bu bilgiler ışığında Microsoft’un Sony’ye teklif ettiği 10 yıllık lisans süresi alternatif oyun için yeterli bir süre olduğu edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Kaynak;