İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Teknolojisi








 Hastanelerde Bilgisayar Kullanımı


Günümüz Türkiye Cumhuriyeti’nde hastane işletmeciliği konusundaki olumlu gelişmelere paralel olarak, üst düzey işletmeciliğin her aşamasında bilgisayar kullanımı olmadan verimli sonuç alınamayacağı konusunda herkes hemfikirdir. Hastane çalışanlarının tümünün bilgisayar kullanımında yoğun isteğine karşın, bilgisayarların ne şekilde ve nerede efektif kullanılabileceği anlamında net ve tam bir açıklık yoktur.


 

Dünyadaki ve Türkiye’deki Gelişme Süreci Nasıl?


Gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler ve ülkemizde de sağlık sektöründe bilgisayar kullanımı diğer birçok sektöre kıyasla (elektronik, uzay, eğitim ve öğretim vb.) daha yavaş ilerlemektedir. Bu durumda öncelikle Bilgi İşlem Departmanı, Bilgi Teknolojileri Departmanı ya da Bilgi Hizmetleri Departmanı’nın sağlık sektöründeki bir kurum/kuruluşta hangi anlamı ifade ettiğini bilmek ön plana çıkmaktadır. Öncelikle “teşhis ve tedavide” sağlık personeline yardımcı olacak bir çalışma alanı diye değerlendirilmektedir. Bu anlamda bakıldığında yapay zeka ön plana çıkmaktadır. Yapay zekanın temel bileşeni ise yapay sinir ağları ve onun devamı olan makine öğrenmesidir. Ayrıca burada “nesnelerin interneti” kavramı da kendisine oldukça geniş bir yer edinmektedir.

Bir insanda bulunan (giyside vb.) elektronik donanımlar aracılığı ile o insanın sağlığı sürekli kontrol ve değerlendirme altında olabilmektedir. Bilgi işlemin en kısa tanımı, bilginin en iyi koşullarda saklanması ve işlenmesidir denilebilir. Bilgi ise işlenmiş veri demektir. Bilgi işlemin hastanelerde hangi konu/konularda yazılacak programlarla sağlık sektörüne destek olabileceği düşünülürse, temel olarak aşağıdaki başlıklar ortaya çıkmaktadır:
  1. Yatan hasta ve ayaktaki hasta için hareketlerinin izlenmesine yönelik programlar.
  2. Hastalara ait finans kayıtları ve muhasebe bilgileri konusundaki programlar.
  3. Personel hareketlerinin takip edilmesi ve işlenmesi programları.
  4. Tıbbi arşiv programları.
  5. Hastane hizmet ve malzeme fiyatlarının tutulması ve bunlara yönelik faturaların çıktı olarak alınmasına yönelik programlar vb.