İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Teknolojisi








 Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Her Gün Bir Hata İle Karşılaşıyor


Süper bilgisayar Frontier AMD ve HPE çözümlerinden dolayı neredeyse her gün hata ile karşılaşmakta. Süper bilgisayar tasarımında hem donanım hem de yazılım üst düzeyde olmak zorunda. Frontier’in her gün donanım arızası ile karşılaşıyor.


Bu bilgisayar, donanım olarak 9,472 adet AMD’nin 64 çekirdekli EPYC Trento işlemcilerini, 37,888 adet Instinct MI250X GPU’larını ve HPE (Hewlett Packard Enterprise)’nin Slingshot (12.8 terabit/saniye bant genişliği) bağlantısını kullanıyor. Süper bilgisayar HPE tarafından Cray EX mimarisi kullanılarak tasarlanıp kurulmuş. Bu şekilde işlem gücü sisteme 1.685 FP64 ExaFLOPS hesaplama olarak yansıyor. Buna karşın stabilite noktasında büyük sorunları var. Donanım bileşenleri sisteme yerleştirilmiş ve kurulum gerçekleştirilmiş olsa da yaşanan sorunlar yüzünden süper bilgisayar Frontier araştırmalarda kullanılmıyor.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda sayısız donanım arızası olmadan bir gün bile geçirmiyor. Söz konusu olan arızalar günler bazında saatlerce devam etmiş. Yazılımın çalışması için donanımın sorunsuz çalışması gerekirken bu sorunlardan dolayı yüklü yazılım bileşenlerinin de bozulması ve sürekli yeniden kurulması ya da güncellenmesi gerekmekte. Bu durumda bilgisayarın tasarımında kullanılan mimarinin yeterince gelişmediği ve karmaşık donanımlara yeterince yanıt vermediği söylenebilir. Tümleşik devreler çok yüksek frekanslı “clock sinyalleri” ile işlem yaptığı için buna uygun elektronik devre elemanlarının toleranslarının da yüksek olmuş olması ihtimal dahlindedir. 2022 yılında süper bilgisayarın çevrimiçi olacağı önceden belirtilmiş olsa da tam faaliyetine ne zaman başlayacağını ise “zaman gösterecek” şeklinde yanıtlanmakta.

Kaynak