Bilgisayar Teknolojisi

Avrupa 432 Çekirdekli RISC-V İşlemcisi İçin Harekete Geçti

Avrupa Uzay Ajansı, Bologna Üniversitesi ve ETH Zürih'teki araştırmacılar, chiplet tasarımlı bir RISC-V işlemcisi geliştirerek yapay zeka uygulamalarında yüksek performanslı hesaplamalar yapmak istiyor. Proje grubu, Occamy adı verilen açık kaynaklı bir RISC-V silikon yapay zeka çipi geliştirdi ve bu sayede hesaplamaların yapılması için gereken süreyi azaltarak verimliliği artırmayı hedefliyor.

Occamy, açık kaynaklı bir RISC-V silikon yapay zeka çipi olarak geliştirilen bir chiplet tasarımlı işlemcidir. Yaklaşık 1 milyar transistöre sahip olan çip, Sandy Bridge dört çekirdekli çipe benzer şekilde 72mm^2'lik bir alana yerleştirilmiştir.

Occamy'nin tasarımı, ARM ve x86 çip üreticilerinden çip satın alma zorunluluğunu azaltmak için geliştirilen EuPilot programının bir parçasıdır. Occamy'nin tasarımında yeni ve eski teknolojiler kullanılmıştır. Occamy çipinin bellek bölümü, Micron tarafından tasarlanan çift 16 GB HBM2E DRAM ve 2.5D entegrasyon teknolojisi kullanılarak oluşturulmuştur. Ayrıca, bir 32 bit RISC-V kontrol çipi de veri eşleme ve bilgi yönlendirme işlemlerini gerçekleştirerek Occamy çipindeki yapay zeka çekirdeklerinin hesaplamalarını hızlandırmaktadır.

RISC-V işlemcisi, 12nm GlobalFoundry "GF12LPP" süreci üzerine inşa edilmiş ve daha sonra 65nm pasif interpozer üzerine yerleştirilmiştir. Bu işlemci, 216 adede kadar 32-bit çekirdeği kullanarak toplam 432 çekirdek sunar ve FP64, FP32, FP16 ve FP8 hassasiyetlerinde sırasıyla 0.768, 1.536, 3.072 ve 6.144 TFLOPs performans sağlar. Daha fazla bilgi ilerleyen dönemlerde açıklanacaktır.