İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Teknolojisi








 Airbus, Yapay Uzay İstasyonu Tasarladı


Airbus, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) emekliye ayrılmasından sonra kullanılabilecek yeni nesil uzay istasyonu modülü geliştireceğini açıkladı. Airbus, modülün 2027 yılında tamamlanacağını ve 2030'larda faaliyete geçeceğini belirtti.


Modül, NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından oluşturulacak bir uzay istasyonuna entegre edilecek ve uzayda uzun süreli görevler için kullanılacak. Airbus, modülün, araştırmacıların mikro yerçekimi ortamında yapabileceği bilimsel deneyler için uygun olacağını ve astronotların daha konforlu ve verimli çalışmalarına olanak sağlayacağını söyledi. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 2030 yılından sonra emekliye ayrılacak. 

Bununla birlikte, uzay istasyonu teknolojisi geliştirmek isteyen ülkelerin bazıları, kendi uzay istasyonlarını kurmak için çalışmalar yürütüyor. Çin, Tiangong isimli uzay istasyonu programıyla uzay istasyonu konusunda öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyor. Tiangong-1 ve Tiangong-2 isimli iki uzay istasyonunun ardından, Tiangong-3'ün 2022 yılında fırlatılması planlanıyor.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) ise 10 yıl içinde kendi uzay istasyonunu kurmayı planlıyor. ISRO, Gaganyaan isimli insanlı uzay uçuşu programıyla birlikte uzay istasyonu teknolojisi geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu ülkelerin uzay istasyonu programları, uzay araştırmalarına katkı sağlamayı ve uzay turizmi gibi alanlarda fırsatlar yaratmayı hedefliyor. NASA, Blue Origin, Axiom Space ve Starlab gibi havacılık şirketleriyle sözleşme yaparak ticari uzay istasyonları tasarlamaya başladı. Airbus da bu alanda LOOP adında çok amaçlı yörünge modülü projesiyle yer almaya hazırlanıyor. Bu modüler uzay bölümü, üç güverte, bir santrifüj ve dört kişilik bir mürettebat için yeterli hacim içeriyor ve gelecekteki uzay istasyonları ve uzun süreli Mars görevleri için uygun hale getiriliyor. Modül, dahili güvenli liman konsepti sayesinde mürettebatın güneş patlaması veya diğer tehlikeler durumunda en fazla korumayı sağlayan güverteye geçebilmesine olanak sağlıyor. Projenin iç tasarımı, Yerleşim Güvertesi, Bilim Güvertesi ve santrifüj olmak üzere üç seviyeden oluşuyor ve dört kişilik bir ekip için tasarlandı, ancak geçici olarak sekiz astronotu barındırabileceği belirtiliyor.