Bu konuda çalışmaya başlamak isteyenler nereden ve nasıl başlanacağı ve ilave olarak da hangi programlama dilinin kullanılacağı seçiminde güçlüklerle karşılaşmaktadırlar. Burada söz konusu olan çözüm geliştirilmek istenen yazılıma uygun programlama dilinin seçimi olmaktadır.
Yapay zeka uygulamaları için kullanılan dillerin geçmiş yıllardaki bir tablosu şöyledir:
Python nedir?
Bu amaçla en çok kullanılan programlama dilidir. Kodlaması kolay ve hata yapma olasılığı azdır. Bu dil 1991 yılında ortaya çıktı ve Phyton2x ve Phyton3x gibi sürümleri vardır ayrıca her platformda çalışabilir. (Unix, Linux, Windows, Mac, Amiga, Symbian )
Python’un Özellikleri
-
Öğrenmesi kolay – Anahtar sözcük sayısının az olması, basit ve açık sözdizimine sahip olması ön plana çıkmaktadır.
-
Okuması kolay – Kodları açık ve nettir.
-
Bakımı kolay – Kaynak kodların bakımı basittir.
-
Kapsamlı standart kütüphaneler – Python kütüphanelerinin çoğu farklı işletim sistemlerinde çalışabilir, taşınabilir ve uyumludur.
-
Etkileşimli mod – Kodların test edilmesini ve hatalarının bulunmasını sağlayan etkileşimli moda uygundur.
-
Taşınabilir – Farklı donanımlarda çalışabilir ve tamamında aynı arabirime sahiptir.
-
Genişletilebilir – Dilin yorumlayıcısına bazı modüller eklenebilir. Bunların kullanımı ile de programcılar araçları daha uygun şekillerde ekleyip özelleştirebilirler.
-
Veritabanı – Geniş çaplı ticari veritabanlarına arayüz desteği sağlar.
-
GUI programlama – Çok sayıdaki Windows sistemlerine taşınabilen oluşturulan GUI uygulamalarına izin verir.
Prolog
Değerlendirmeler arası sorgulama yapma özelliği nedeniyle yapay zeka uygulamalarında tercih edilir. Kullanıcılar bu şekilde desen geliştirme, ağaç veri yapılandırma ve program akışında geri izlemeye olanak verir. Özellikle tıbbi sistemlerin uygulanması konusunda diğerlerine göre daha ön plana çıkmaktadır.
Lisp
En eski programlama dillerinden bir tanesidir. 1958 yılında ortaya çıkmıştır. Bu dil özellikle sembolik bilginin işlenmesinde büyük kolaylık sağlar.