İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Programcılığı








 MSI ve EXE arasındaki fark


Bilgisayarda yeni bir yazılımı aktif hale getirebilmek için yazılım ve yükleyici gerekir. (Yükleyicide bir yazılımdır.) Yüklemenin başlaması için 2 (iki) ortak dosyanın açılması gerekir. Bunlar; MSI ve EXE uzantılı dosya ya da dosyalardır. EXE uzantılı dosya ikili sayı tabanındadır ve direkt olarak çalıştırılabilir. MSI uzantılı dosya ise Windows yükleyicisidir. Dolayısıyla MSI uzantılı dosya sadece kurulum işlemlerinde aktiftir.


Bilgisayarda yeni bir yazılımı aktif hale getirebilmek için yazılım ve yükleyici gerekir. (Yükleyicide bir yazılımdır.) Yüklemenin başlaması için 2 (iki) ortak dosyanın açılması gerekir. Bunlar; MSI ve EXE uzantılı dosya ya da dosyalardır. EXE uzantılı dosya ikili sayı tabanındadır ve direkt olarak çalıştırılabilir. MSI uzantılı dosya ise Windows yükleyicisidir. Dolayısıyla MSI uzantılı dosya sadece kurulum işlemlerinde aktiftir. EXE uzantılı dosyada ise durum böyle değildir. Herhangi bir uygulamanın çalışması için mutlaka en az bir EXE uzantılı dosyaya gereksinim vardır. MSI kullanımının faydalarından bir tanesi, belli bir düzeye kadar özelleştirmenin yapılabiliyor olmasıdır. Kişiye ait arabirim oluşturmada meydana gelen karmaşayı önleyen bir GUI mevcuttur. Oysa EXE uzantılı dosya kullanımı ile kullanıcı yükleyici ile iletişiminde özgür hale gelir. Özellikle kurulumlarında EXE kullanan oyunlarda bu durum açık ve net olarak bellidir. Bu sayede ilgili programın kurulumu aşamasında kullanıcının “sıkılması” önlenmiş olur. Gerçek kurulum ise program ilk kez çalıştırıldığında yapılır. Bu aşamada MSI gereken dosyaların açılım ve kurulumunu yapar. Oysa bu özellik EXE dosyalarda yoktur. Yükleyici oluşturulurken MSI ve EXE’nin hangisinin seçim olacağı, programa ve yükleyiciye ilave edilecek çaba düzeyi ile ilintilidir. EXE yükleyici oluşturmada çok sayıda ilave iş gerektirir ancak daha üst düzey kontrol sağlar. MSI’de ise tam ters durum söz konusudur. İşlevi, daha önceden belli olan standartlara uyumlu bir yapıya getirmektir.
Özet
MSI yükleme paketini belirtirken EXE çalıştırılabilir dosyayı belirtir. (Birde örneğin Visual Studio XXXX gibi paket programlarda bu yapı sürekli değişim halindedir. Çünkü ilave kodlarla proje tekrar yüklenir ve yeniden derlenir.) Her 2 (iki) durumda da EXE dosya çalıştırılır. İster kod satırından programın ismini yazarak ister Windost’da programı duruma göre tek ya da çift tıklayarak.
Kaynak