İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Programcılığı








 Her Yazılımcının Bilmesi Gereken 10 Şey


Eğer bir kişi kendi kendine programlama öğreniyorsa ayrıca her bir yazılım geliştirici kişinin bilmesi ve öğrenmesi gereken bazı temel şeyler vardır. Yeni yazılıma başlayanlar çoğunlukla şu sorulara yanıt aramaktadırlar: “Bilgisayar bölümü mezunları, yazılım geliştirme alanında bir kariyere hazırlanmak için neler yapabilir?


Eğer bir kişi kendi kendine programlama öğreniyorsa ayrıca her bir yazılım geliştirici kişinin bilmesi ve öğrenmesi gereken bazı temel şeyler vardır. Yeni yazılıma başlayanlar çoğunlukla şu sorulara yanıt aramaktadırlar: “Bilgisayar bölümü mezunları, yazılım geliştirme alanında bir kariyere hazırlanmak için neler yapabilir? İyi bir programcı olma yolunda ilerlerken ne öğrenilebilir? Junior bir geliştiriciden neler bekleniyor?” Doğal olarak bunlar temel sorular olup yazılım geliştiricinin geleceğini planlarken çok daha fazla sayıda ve farklı sorulara da yanıt araması mümkündür. Burada söz edilmeye çalışılanlar çoğunlukla üniversite öğrencileri, junior developerlar, internet aracılığı ile her türlü bilgiye erişme olanağına sahip olanlar ve bilgisayar programlama konusunda bir iş başvurusunda bulunan bir adayın iş görüşmesine hazırlanması (hem işverenin soracağı sorulara yanıt verebilmek hem de kendisinin ne tür sorular sorabileceği anlamında) vb. olabilir. Başlıkta da söz edildiği gibi 10 (on) temel şey sıralanacaktır. Ancak bunlara dahil olanlarda vardır: “C++ veya Java gibi bir programlama dili, veri yapıları, algoritmalar ve bilgisayar ağları konusunda temel bilgisayar bilimi kavramları, Git, Microsoft Word ve Excel gibi temel paket programlar, SQL ve UNIX hakkında temel beceriler, Eclipse ve Visual Studio, bazı temel editör programları.”
  1. Veri yapıları ve algoritmalar
  2. Sürüm kontrolü (Git)
  3. Metin editörleri (Vim)
  4. Tümleşik geliştirme ortamları (IDE)
  5. Veri tabanı ve SQL
  6. UNIX veya Linux
  7. Microsoft Excel
  8. Programlama dilleri
  9. Network temelleri
  10. Komut dilleri
Burada söz edilen ve üstte sıralanan 10 (on) temel bileşenin her biri ayrı ayrı birer ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora vb. sadece akademik anlamda değil doğal yaşam akışı içinde üstünde çalışılması, emek verilmesi, doğaya sunulması gibi çok sayıda olguyu da barındırmaktadır.

Kaynak: https://toptalent.co/her-yazilimcinin-bilmesi-gereken-10-sey