Bu
yapay zeka, dolandırıcıları tespit ederek, halkı dolandırıcılık mağduriyetinden korumak için kullanılabilir. Geliştirilen yapay zeka, sosyal medyadaki bağış ve yardım taleplerini otomatik olarak analiz ederek, güvenilir olmayan ve dolandırıcıların işine yarayabilecek mesajları belirleyebiliyor. Bu sayede, insanların güvenle bağış yapabilecekleri doğru platformlara yönlendirilmesi sağlanıyor.
Kurum araştırmacıları, Twitter üzerindeki dolandırıcılık girişimlerini tespit etmek için "Twitter Veri Analizi ile Dolandırıcılık Tespiti" adlı bir yazılım geliştirdiler. Bu yazılım, AFAD, Kızılay, AKUT, AHBAP gibi anahtar kelimeler içeren tweetleri tarayarak, içerisindeki IBAN numaralarının ilgili kurumlara ait olup olmadığını kontrol ediyor. Yardım toplama izni olmayan hesap numaraları "şüpheli" olarak işaretleniyor ve kullanıcılara gösteriliyor. Sistem, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile diğer ilgili kurumların kullanımına sunuldu.
TÜBİTAK BİLGEM'de uzman araştırmacı olarak görev yapan İlknur Dönmez, bazı kötü niyetli kişilerin sosyal medyada yardım kuruluşlarının adını kullanarak insanlardan kendi hesap numaralarına para yatırılmasını talep ettiklerini ortaya çıktığını ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu girişimleri engellemeleri için
TÜBİTAK'tan bir program yapmasını istemiştir. Dönmez, bu istek üzerine anahtar kelimeler kullanarak resmî kurumlara ait olmayan IBAN'ların yer aldığı Twitter paylaşımlarını belirleyebilmek için bir ekip oluşturarak çalışmaya başlamıştır. 11 kişilik ekip gece gündüz çalışarak programı iki günde tamamlayıp teslim etmiştir. Program, bir web servisi üzerinden dışarıdan erişime açılmış ve şüpheli olarak işaretlenen tweetleri kontrol eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), gerekli işlemleri yapmaktadır.
Kaynakça