1954 yılında IBM referanslı olarak ortaya çıktı. Kılavuzu 1956 yılında, derleyicisi ise 1957 yılında piyasaya sürüldü. Fortran’ın sürümlerinin kronolojik sırası şöyledir;
1957 yılındaki ilk derleyicisinden sonra çok sayıda firma bu dilin derleyicisini piyasaya sürmüştür.
Fortran I’deki bazı sorunlar için geliştirilmiştir.
Fortran II’nin daha gelişmiş halidir.
Çok kullanışlı ve standart bir yapıdadır.
Taşınabilir Fortran standartlı ilk dildir.
Çok sayıda faydalı yeniliğe sahiptir.
Serbest kod yapısı, kayıtlar ve yeni kontrol birimlerine sahiptir.
Fortran 90’ın daha gelişmiş halidir.
Nesne tabanlı programlamaya uygundur ve C programlama dili ile ortak kod yazmaya uygundur.
Fortran 2003’ün daha ileri düzeyidir. Belirgin özelliği Coarray Fortran ile paralel programlama yapılabilir. FORTRAN 77 ve daha ileri sürümleri genellikle kullanılmaktadır. Fortran 90 ve sonrasına ise çağdaş Fortran denilmektedir. C ve Basic programlama dillerinin oluşmasında Fortran referans olmuştur.
Fortran’ın Genel Özellikleri
İngilizce komutları kapsar, zorunludur, sayısal analiz bilimsel işlemler yapısal dizisel modüler genel programlama, süper bilgisayarlar için kullanma, nesne tabanlı ve eş zamanlı programlama yapısına uygundur. Programlamaya girişte uygundur. Bilimsel uygulamalarda C ve C++’ya göre daha ileri düzeydedir. Çok sayıda platform için derleyiciye sahiptir. Grafiksel uygulamalar için uygun değildir.
Günümüzde kullanımı çok azdır. Sabit ve serbest biçimlendirmeli 2 (iki) türü vardır. İlkinde kodlar belirli kurallar dahilinde yazılırdı. Örneğin büyük harf kullanımı. İkincisinde ise küçük büyük harf ayrımı söz konusu değildir. Fortran 90 öncesi sabit biçimlendirmeliydi.