17 Mayıs 2023 Çarşamba
Çinli Şirketten Maymun Zihniyle Robotik Deneyi
Çinli bilim insanları, bir maymunun zihnini kullanarak robotik bir kolu kontrol etmesini sağlayan bir beyin-bilgisayar ara yüzü geliştirdiklerini iddia ediyor. Nankai Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırma, henüz hakem değerlendirmesinde olmasına rağmen, 5 Mayıs'ta yapılan bir duyuruyla açıklandı.
Araştırmacılar, bu teknolojinin bir gün uzuvlarını kullanamayan insanlara yardımcı olabileceğini ve diğer benzer teknolojiler gibi tıbbi amaçlar için kullanılabileceğini savunuyorlar.
Bahsedilen teknoloji, elektroensefalogram (EEG) sinyallerini, bir maymunun robotik kolu kontrol etmek için kullanabileceği talimatlara dönüştürüyor. Bu teknoloji, özel bir reseptör kullanılarak kafatasındaki sagittal sinüs yoluyla doğrudan beynin motor korteksine giden şah damarındaki küçük bir açıklığa yerleştiriliyor. Bu sayede, maymunun zihnindeki hareket sinyalleri robotik kola aktarılıyor ve kolu kontrol etmesi sağlanıyor. Araştırmacılar, bu teknolojinin tıbbi amaçlar için kullanılabileceğini ve uzuvlarını kullanamayan insanlara yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.
Bu gelişmelerin temelini oluşturan nörobilim ve robotik hakkında genel bilgi vermek gerekirse; nörobilim, beyin ve sinir sistemi gibi biyolojik sistemleri inceleyen bir bilim dalıdır. Bu çalışmalar, robotikte kullanılan yapay sinir ağları ve yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Öte yandan, robotik, hareket eden, algılayan ve karar veren makinelerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenen bir mühendislik disiplinidir. Nörobilim, robotların insan benzeri davranışlarına ilham verirken, robotik de nörobilim çalışmalarından ilham alarak yapay zeka sistemlerinin ve robotların geliştirilmesine katkı sağlar. Bu nedenle, nörobilim ve robotik arasındaki ilişki giderek önem kazanmaktadır.