İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon








 Metaverse nedir, nasıl alınır? En popüler Metaverse coin projeleri


Son zamanlarda “metaverse” kavramı birçok platformda geçmektedir. Facebook’un da dahil olduğu birçok bilişim teknoloji devinin yatırım yapmaya başladığı bu kavram son zamanlarda oldukça popüler olmaya başlamıştır.


(Türkiye Cumhuriyeti’nde de pek çok üniversitede bazı derslerde uygunluğuna göre kullanılmaktadır.)  Kısaca Metaverse nedir sorusuna yanıt şöyle verilebilir; Metaverse kavramını anlamak için öncelikli olarak sözcüğün kendisinin içerdiği anlama bakmak gerekir. “meta” Yunancada “sonra, öte” anlamına gelen bir sözcük olarak ifade edilir. Meta sözcüğü ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin yan yana getirilip birleştirilmesi ile türetilen Metaverse de en genel anlamıyla “evrenötesi” anlamına gelmektedir.

(Her ne kadar böyle ifade edilse de –evrenötesi- şuan ki bilim ve teknoloji düzeyi ile bilimkurgu olmaktan daha ileri gitmemektedir.)  Peki “evrenötesi” yani “Metaverse” terimi ile ne açıklanmak istenmektedir? Genel ve kısaca açıklamak gerekirse Metaverse, tüm sayısal dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanına, yani içinde tüm sayısal dünyaların bulunduğu kurgusal (sanal) evrene verilen bir isimdir.

Birçok insana göre, gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün olacak. (Öyle ki geçmiş ve gelecek sahip olunan ya da olunacak bilgiler dahilinde sayısal ortamda belirli bir oranda ifade edilebilir.)  Metaverse yaklaşımından ilk olarak Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında sözedildi. Romanda gerçek insanların avatarlarının bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse ismi veriliyordu. (Metaverse yapı olarak en az dört boyutludur. Çünkü farklı zamanlar söz konusu olmaktadır. Bu da dördüncü boyut olan zamandır.) Metaverse’nin bir sonraki aşaması oluşturulan sanallığın belirli ölçekler dahilinde gerçek, somut yani elle tutulabilir bir yapı ve şekle dönüştürülmesi olacaktır.
 
Kaynak