İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon








 Lisans için başarı, önlisans için puan sıralaması önem taşıyor


Üniversite sınavına giren öğrenciler, sonuçların açıklanmasını bekliyor. Öğrencilerin tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Lisanstan tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.


Öğrencilere doğru tercih yapmaları için önerilerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Tercih yapmadan önce ilk olarak bilmeleri gereken şey TYT puanları ile yalnızca önlisans program tercihi yapabilecekleridir. Lisans tercihi yapabilmeleri için AYT’den 180 ham puan almış olmaları gerekmektedir. Öğrenciler tercihlerini ÖSYM’nin resmi internet sitesinden sisteme giriş yaparak bildirebilir” dedi.

“SINAV SONUÇ KARNESİ DİKKATLİ OKUNMALI”

Sınav sonuç karnesinin dikkatli okunması gerektiğine vurgu yapan Karahancı, “Öğrenciler sınav sonuçları ile ilk karşılaştıklarında birçok farklı puan ve sıralama görüyor ve hangi puanın ya da hangi sıralamanın tercih yapmaları gereken kısım olduğunu bilmiyor. Bu sebeple öğrencilere bu konuda verilecek en güzel tavsiye puan türünün karşısında Y- şeklinde bir ifade var ise bu ‘Yerleştirme Puanı ve Sıralaması’ sütunu anlamına gelmektedir. Kısacası öğrenciler netlerine baktıktan sonra sınav sonuç karnesinde Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL puan türlerine ve karşılarındaki sıralamalara bakmaları gerekir” diye konuştu.

BAŞARI SIRALAMASI MI PUAN SIRALAMASI MI?

Tercihlerin, başarı veya puan sıralamasına göre yapılması gerektiğine dikkat çeken Karahancı, “Sınav sonucunu inceledikten sonra öğrencilerin ilk aklına gelen şey başarı sıralamasına göre mi tercih yapacağız yoksa puana göre mi? Özellikle lisanstan (4,5,6 yıllık) tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan (2 yıllık) tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.

2019 NİHAİ PUAN NASIL HESAPLANIR?

Nihai puanın nasıl hesaplanacağı hakkında da bilgi veren Karahancı, “Öğrenci en yüksek puanı hangisi ise tercihlerde o puanını kullanacaktır. 2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2019-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen puanlara dönüştürülecektir. Dönüştürülmüş puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2018-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir. Adayın ilgili yıldaki başarı sırasının, aynı yıldaki TYT puanı 200 ve üzeri olan aday sayısına oranının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen sayısal değer, adayın ‘yüzdelik dilim değeri’ olarak adlandırılır” ifadelerini kullandı.

BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI OLAN BÖLÜMLERE DİKKAT

Başarı sıralaması şartı olan bölümleri tercih ederken öğrencilerin dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunan Karahancı, “Öğrenci eğer aranan minimum başarı şartını sağlamıyorsa o bölümleri tercih edemez. Başarı sıralaması şartı olan bölümler ve başarı sıralamaları şu şekildedir: Hukuk – EA - 190.000, Tıp – SAY – 50.000, Mimarlık – SAY – 250.000,  Mühendislik – Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) SAY - 300.000, Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) – İlgili Puan Türünde – 300.000” dedi.

“KAYIT YAPTIRMAYACAĞINIZ BÖLÜMÜ TERCİH ETMEYİN”

Öğrencilerin tercih yapmadan önce gitmek istedikleri bölümü ve okulu iyi araştırmaları gerektiğini ifade eden ölü tercih yaparım korkusunda olmamaları tavsiyesinde bulunan Karahancı, “Öğrenciler, ‘ölü tercih’ yapmaktan da bir o kadar korkar. YKS yerleştirme sisteminde ölü tercih diye adlandıracağımız tek şey gitmek istemeyeceği yerleri boşta kalırım düşüncesi ile tercih etmesi ve sonrasında yerleşip kayıt yapmamasıdır. Çünkü öğrenci yerleştiği üniversiteyi ya da bölümü beğenmediğinde kayıt yaptırmıyor ya da yaptırdıktan sonra pişman olabiliyor. Bir sonraki sene tekrardan sınava girmek istediğinde OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) yarı yarıya düşüyor. Bu sebeple öğrencilerin tercih sürecinde gitmek istedikleri üniversiteleri ve bölümleri iyi araştırmaları gerektiğini belirtmekte fayda var. Ölü tercih diye bir şey yoktur, yalnızca öğrenciyi pişman eden tercihler vardır” diye konuştu.

24 TERCİH HAKKI VAR

YKS tercihlerini yapacak öğrencilerin 24 tercih hakkı olduğunu hatırlatan Karahancı, “Öğrenciler, bu 24 tercih hakkının hepsini kullanabilirler veya tek bir tercihte de bulunabilirler. Listeyi hazırlarken hayallerini kurdukları üniversitelere mutlaka yer vermeleri gerekir. Kendi sıralamalarına yakın bölüm ve üniversitelere çokça yer ayırmalılar. Eğer hiç açıkta kalmak istemiyorlarsa kendi sıralamalarından daha az sıralaması olan yerleri de mutlaka tercih etmeliler. Bütün puan türlerinden barajı geçen öğrenciler isterlerse hepsinden de tercih yapabilir” dedi.

“HÜSRANA UĞRAMAYIN”

Tercih döneminde öğrencilerin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Karahancı, konuşmasını şöyle noktaladı:

“Vakıf üniversiteleri ve bursluluk koşullarına dikkat etmeleri ve sisteme giriş yaparken program kodlarını yanlış yazmamaları gerekiyor. Bazı programların özel şartları bulunuyor. Bu şartları sağlamayan öğrenciler kayıt esnasında hüsrana uğrayabilirler.
Okul birinciliği olan öğrencilerin yine yerleştirme puanına yakın yerleri tercih etmesinde fayda var ve bu hakkı yalnızca üniversiteden mezun olduğu yıl kullanabilirler.

Eğer daha önce tercih yapmışlarsa dilerlerse tercih robotlarının yardımıyla kendi listelerini hazırlayabilir. Bu konuda uzman kişilerle tercihlerini yapmalarında da fayda var. Bizler de İGÜ olarak aday öğrencilere hem tercih robotu imkânı sağlayıp hem de 18 – 29 Temmuz tarihleri arasında üniversitemizde ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti veriyoruz.”