Dijital animasyon nedir?
Dijital animasyon diğer bir ismi ile bilgisayar animasyonu, hareketli görüntüleri referans alan
bilgisayarla oluşturulmuş görüntü türüdür. Bu şekilde sabit görüntü ve nesnelere dijital hareket ilave edilmiş olur. Bu da söz konusu olan ne ise ona
hayat vermek demektir. Bunlara 2 (iki) yaygın örnek olarak; Oyuncak Hikayesi ve Karlar Ülkesi verilebilir.
Ana kare oluşturma olarak bilinen yöntemde bir görüntü benzeri ile değiştirilip hareket özelliği kazandırılır.
Dijital animasyon ise bu amaçla kullanılan animasyon algoritmaları, yöntem ve teknikleri ile gerçekleştirilir. Böylece ana kare oluşturulmadan hareket ile daha ilerisi yapılmak istenen uygulamalara göre farklılıklar içerir.
Dijital animasyon ve geleneksel animasyon: Hangisi en iyisi?
Bilimsel ilerleme süreci gereği dijital animasyon, geleneksel animasyon yöntemleri referans alınarak başlamıştır. Günümüz dünyasında bu 2 (iki) yaklaşım arasında bazı çok net farklar vardır. Her ikisinin de kendi aralarında olumlu ve olumsuz özellikleri ile kullanım alanları vardır. Geleneksel animasyon daha çok 2B uygulamaları için hala mevcuttur. Çok sayıda sanatçı ise bilgisayar animasyonunu ilk sırada tercih etmektedir. Çoğunlukla aşağıdakiler için seçim nedenidir.
-
Filmler
-
Video oyunları
-
Simülasyonlar
-
Reklamlar
-
Bilimsel görselleştirmeler
-
Animasyonlu bilgisayar çizgi filmleri
Bilgisayar animasyonu ve CGI animasyon: temel farklar
Bilgisayarda oluşturulan görüntüler (CGI) bazı zamanlarda bilgisayar animasyonunu açıklarken belirtilir. İki teknik arasındaki ayırt edici fark şöyle belirtilebilir;
CGI’da, dinamik ve sabit yazılımlarla meydana getirilen grafikler söz konusu olurken, dijital ya da bilgisayar animasyonu ise sadece hareketli görüntüleri içerir. Bundan dolayı bu 2 (iki) terim farklı bilgileri açıklar.