Merkez Bankası Merkez Bankası (TCMB), tarafından piyasa ile gerçekleştirilen toplantıda ve yapılan yüz yüze görüşmelerde, uygulamaya aldığı dövizden her ay dönüşüm içeren yeni hedefler öncesi ve sonrasında yapılacaklar ile ilgili bilgi verildi. Bankacılık sektöründen döviz talebi yaratacak faaliyetlerden kaçınmaları ve dövizden Türk Lirasına geçiş uygulamalarına odaklanmaları konusunda ki talepleri iletilmektedir.
Sektörde yapılan uygulamaların yaklaşık olarak tamamının yeni belirlenen % 60 orana çok yakın veya üzerinde olduğu fakat buna rağmen bankaların her ay dönüşüm yükümlülüğünün bulunduğu belirtilmektedir.
TCMB, döviz piyasasında talep oluşumuna engel olunamadığı takdirde yaptıklarının kıymeti olmayacağını ve düzenlemelerin etrafından dolanarak dolaylı olarak döviz talebi oluşturacak uygulamalardan kaçınılarak, döviz talebi yaratarak döviz politikasında engel oluşturulmaması konusunda uyarılarda bulunulmaktadır.
TCMB, tarafından ithalat ödemelerinin yarattığı döviz ihtiyacı ihracat döviz gelirleriyle karşılansa da yerel döviz talebi sayısız düzenlemelerle sınırlanarak sektöre, enflasyonun altında faiz ödenen Hazine tahvili aldırma zorunluluğu getirerek bankaları için cezalandırma yöntemi kullanıldığı belirtilmektedir.
Sektörün yasal zorunluluk olarak elinde tuttuğu uzun vadeli düşük faizli Hazine tahvillerinin tutarının 350 milyar TL seviyesine ulaştığı ve seçim sonrası oluşabilecek faiz ve kur okuna karşı stres testlerini yapmaya da başladıkları ifade edilmektedir.